Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o formiranju Ministarstva za poslove vezane za Krim i na njegovo čelo postavio Olega Saveljeva, saopštila je pres-služba Kremlja. Kako je ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio u Simferopolju, Rusija će Krimu dati status specijalne ekonomske zone sa poreskim olakšicama i pojednostavljenom administracijom da bi mogao da privuče investitore.


„Naš cilj je da to poluostrvo bude što privlačnije za investitore kako bi moglo da ostvari dovoljan prihod da samo finansira svoj razvoj“, rekao je Medvedev u Simferopolju na sednici vlade o socijalnom i ekonomskom razvoju Krima i Sevastopolja, preneli su ruski mediji.

Medvedev, koji je predvodio rusku ministarsku delegaciju, obećao je da će Rusija brzo povećati plate i penzije tamošnjih građana i obezbediti sredstva za unapređenje obrazovanja, zdravstvene zaštite i lokalne infrastrukture. „Građani Krima ne smeju izgubiti ništa nakon pridruženja Rusiji, oni time moraju samo dobiti. Ljudi očekuju od nas da stvorimo uslove za miran i dostojanstven život, veru u sutrašnjicu, osećaj da su deo jake države. Mi moramo ispuniti ta očekivanja“, rekao je Medvedev u televizijskom obraćanju.

Medvedev je posebno ukazao na značaj obezbeđenja stabilnih energetskih rezervi za Krim. Oko 80 odsto električne energije i gotovo isto toliko vode Krim trenutno dobija od Ukrajine, a prekid dostave energije prošle nedelje podstakao je strahovanja da bi ukrajinska vlada mogla da energiju upotrebi kao sredstvo za pregovore sa Rusijom. Medvedev je dodao da se Rusija pobrinula za to da Krim ima dovoljno energetskih rezervi da može da osigura nesmetanu upotrebu električne energije.

Ruski premijer takođe je dodao da će biti uloženi napori da brzo bude obnovljena infrastruktura za snabdevanje vodom kako bi bile smanjene nestašice vode. Krim bi tako mogao da se snabdeva vodom iz ruske mreže ili da izgradi sopstvene rezervoare sa vodom. Presednik Putin još nije posetio Krim od pripajanja Rusiji, a ministar odbrane Sergej Šojgu je prošle nedelje tamo posetio ruske trupe i vojne objekte.

Rusija „postepeno povlači“ svoje vojnike s granice sa Ukrajinom, izjavio je juče agenciji Frans pres portparol Ministarstva odbrane Ukrajine koja strahuje od invazije na istočni deo zemlje nakon ruskog pripajanja poluostrva Krim, prenela je Beta. „Ruske snage se postepeno povlače s granice“, kazao je portparol Oleksij Dmitraškivski, koji navodi da je to možda povezano i sa preksinoćnjim neuspešnim pregovorima Rusije i SAD u Parizu.

„Top destinacija“

Dmitrij Medvedev je obećao da će Rusija težiti tome da krimski region bude razvijen kao vrhunska turistička destinacija i da će pokušati da obezbedi da avionske karte budu što jeftinije kako bi Rusi bili ohrabreni da posete Krim. „Moramo stvoriti novu investicionu istoriju za Krim, koji će biti uspešniji nego što je ikada bio“, rekao je ruski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari