Vladimir PutinFoto: EPA-EFE/ANDREY GORSHKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Pripadnici ruske dijaspore objavili su tekst povodom dešavanja u Ukrajini i najavili da će izaći na antiratni skup u nedelju 6 marta na Trgu Republike u Beogradu u 14 časova.

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

„Mi, pripadnici ruske dijaspore u Srbiji stojimo uz Ukrajinu i protiv rata i diktature za koje se zalaže Vladimir Putin.

Zajedno sa našom braćom iz ukrajinske i beloruske dijaspore, nalazimo se u nedelju 6. marta 14:00 sati na Trgu Republike u Beogradu na miran i prijavljen antifašistički skup da pokažemo da smo zajedno protiv diktature, rata i laži i da se ne bojimo to da pokažemo.

Za nas kao i za većinu naših sugrađana je protekla nedelja bila noćna mora iz koje svi želimo ali ne možemo da se probudimo.

Dok mi uživamo u lepom balkanskom vremenu, Vladimir Putin VAZDUŠNIM BOMBAMA, ARTILJERIJOM I RAKETAMA uništava grad Harkov.

Harkov je grad skoro veličine Beograda, na samoj granici Rusije i Ukrajine. U Harkovu žive brojni Rusi, a Rusi i Ukrajinci u tom regionu se nikada nisu delili po etničkoj liniji.

Od koga ih Putinove bombe „oslobađaju“?!!! Zašto Putin ubija stanovnike Harkova? Zato što igrom slučaja žive sa pogrešne strane državne granice?!!!

U poslednjih nekoliko dana smo videli stotine snimaka ubijenih, isprženih vatrom leševa ruskih vojnika.

Videli smo i lica zarobljenih vojnika, preplašena lica dečaka koji nemaju ni 20 godina niti imaju pojma gde su, zašto i zbog čega, i zovu svoje majke telefonom u suzama.

Za čiju to „sigurnost“ ginu i plaču ti ruski dečaci?!!!

Videli smo bombardovanje prelepog grada Kijeva, kolevke ukrajinske, ruske i beloruske civilizacije i kulture. Grad sa istorijom od hiljadu petsto godina. Grad gde je Sveti Knez Vladimir pre više od hiljadu godina krstio naše opšte pretke Slovene u pravoslavlje. Grad pun crkava i manastira koje su najveće svetinje za sve pravoslavce i predstavljaju ogromno kulturno blago Evrope i sveta.

Za Kijev se uvek govorilo da je „Majka ruskih gradova“.

Kako je došlo do toga da smo digli ruku na sopstvenu majku?!!!

Svaki minut smo preko vajbera, telegrama i vocapa na vezi sa ukrajinskim prijateljima na koje lete krstareće rakete, padaju bombe, koji se kriju u metrou, koji se hrabro bore.

To su ljudi koji su pre samo nedelju dana, uprkos svemu što se izdešavalo od 2014. godine, bili naša braća i sestre. Kod kojih smo uvek bili dobro došli. Sa kojima smo ćaskali, jeli, pili, pevali, zezali se! Sa kojima smo u detinjstvu gledali iste crtaće, čitali iste knjige, slušali iste pesme!

I koji su uvek, uprkos svemu, ogromnom većinom, razlikovali ruski narod od ruske vlasti i verovali da Putin nije pravo lice Rusije!

Da li smemo da ih sada izneverimo?

Ukrajina se bori za svoju slobodu, za našu slobodu i za slobodu cele istočne Evrope. Ukrajinci ginu, ali se ne predaju.

Ne treba njima Putinova „denacifikacija“ jer nijedan član ukrajinske izvršne vlasti, parlamenta i sudstva nije ni približno nacista – to su laži! Ukrajinski je drugi posle ruskog narod SSSR po broju vojnika poginulih u borbi protiv nacista – 8 miliona! U Ukrajini mirno i prijateljski žive predstavnici mnogobrojnih naroda i nacionalnosti. I to je uvek bio slučaj, bez obzira na veru, jezik i izgled. Ko sme, kako se neko usuđuje, da Ukrajince optužuje da su „nacisti“? Po kom osnovu?

Ne treba Ukrajini „demilitarizacija“, jer Ukrajinci u čitavoj svojoj istoriji nikoga nisu vojno napali, već su oduvek samo branili svoju i našu slovensku pravoslavnu zemlju. Branili je od Mongola, branili je od Poljaka, branili je od Turaka, od Hitlerovca!

Kako, u kom univerzumu, je to moguće da se Ukrajina sada brani od Rusa?

Nije ovaj rat potreban za odbranu Donbasa, jer napadnuti Kijev, Harkov, Herson, Sumi, Čergnigov nisu ni približno u Donbasu, niti je iko u proteklih sto godina napao Donbas osim Hitlera i samog Putina!

Ukrajinci žele da žive mirno i da sami biraju svoju vlast na izborima gde svako sme da se kandiduje.

Putin je diktator koji je poubijao i pozatvarao sve svoje protivnike, praktično ukinuo izbore na svim nivoima, a sada je otvoreno naoružanim snagama napao susednu nezavisnu državu našeg najbližeg naroda.

KAKO, U KOM SVETU, PO KOJOJ TEORIJI, U ČIJOJ BOLESNOJ GLAVI MOŽE PUTIN DA BUDE OSLOBODILAC A JEVREJIN ZELENSKI – „NACISTA“?!!!

Mi izlazimo na ovaj mirni antifašistički skup da pokažemo da smo zajedno protiv diktature, rata i laži.

I pozivamo naše srpske prijatelje da stanu uz nas.

Svako ko ume da razlikuje dobro od zla i laž od istine MORA da bude uz nas i da podrži sve normalne Ukrajince, Ruse i Beloruse na Trgu Republike u nedelju!

Svaki adekvatan čovek mora da dođe.

Ako smo zaista „braća“.

Ovo nema veze sa NATO i „zapadom“. Svi ko imaju oči vide, ceo svet vidi KO KOGA BOMBARDUJE I KO JE GDE POSLAO VOJSKU! Ne ginu u Ukrajini Amerikanci, već pravoslavci!

I nisu Amerikanci Putina nagovorili da je Ukrajina veštačka država koja ne sme da postoji i kojoj treba takozvana „denacifikacija“ i takozvana „demilitarizacija“! Denacifikacija i demilitarizacija nažalost danas trebaju našoj otadžbini, Rusiji!

Što se tiče onih koji šire laži za koje svesno ili podsvesno znaju da su laži, koji iz bilo kog razloga pravdaju i brane poludelog zločinca Putina, koji pokušavaju da relativišu ono što se dešava, neka idu kod ekstremnih desničara koji su organizovali skup kod spomenika caru Nikolaju. Neka se bore protiv „nacizma“ rame u rame s tim ljudima. A sebe neka izbrišu iz prijatelja ruskog naroda, jer nismo ni prijatelji, ni braća, niti ćemo ikada biti!

Slava Ukrajini, smrt fašizmu, Putin nije Rusija, Rusija će biti slobodna!“

Potpisnici: 

Petar Nikitin, Beograd

Sergej Krivošej, Beograd

Milana Brajković, Beograd

Aleksej Rjabov, Beograd

Oksana Kabaček, Beograd

Roman Romanenko, Novi Sad

Julija Arsenjeva, Novi Sad

Jelena Vasiljeva, Beograd

Stanislav Pavlovski-Suslov, Novi Sad

Jevgenija Afanasijeva,

Marija Žolubovskaja, Beograd

Aleksandra Vusurović, Beograd

Stanislav Gurbin, Novi Sad

Irina Gurbina, Novi Sad

Irina Čukomina, Novi Sad

Polina Titova, Loznica

Irina Levit, Novi Sad

Ksenija Petrović, Bajina Bašta

Marina Sekulić, Loznica

Ksenija Šimčik, Beograd

Tatjana Ribakova, Niš

Jelena Koposova, Sopot

Mihail Kozadajev, Novi Sad

Jekaterina Kriškina, Novi Sad

Aleksandar Zabiralov, Novi Sad

Dmitri Lihačev, Novi Sad

Anastasija Svešnikova, Novi Sad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari