Ruska državna televizija RT pokrenula kanal na nemačkom uz srpsku licencu 1Foto: Pixabay/afra32

Ruska državna televizija RT, ranije poznata kao Raša tudej (Russia Today) pokrenula je kanal na nemačkom jeziku uz srpsku licencu, prenosi Dojče vele (Deutsche Welle -DW) na srpskom jeziku pozivajući se na izveštaj nemačke agencije DPA.

RT je 16. decembra na svom portalu predstavio početak informativnog kanala na nemačkom jeziku koji se emituje 24 sata dnevno. Osim na internet-stranici medija, prenos uživo trebalo je da ide i na njihovom Jutjub-kanalu ali je posle samo nekoliko sati blokiran zbog nepoštovanja smernica te platforme.

Prema pisanju DW, RT DE je najavio da će program moći da se prati preko satelita, pozivajući se na licencu za emitovanje dobijenu u Srbiji.

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić, kako su preneli beogradski mediji, izjavila je da je REM izdao dozvolu na zahtev RT auf Deutsch, programa ruske državne televizije na nemačkom jeziku, i da je to telo postupilo na isti način kao i pri davanju dozvola televizijama N1 i Nova S.

Ona je navela da je REM 6. decembra na osnovu člana 83. u vezi člana 45. Zakona o elektronskim medijima izdao dozvolu na zahtev RT auf Deutsch za pružanje medijske usluge putem elektronske komunikacione mreže.
Prema njenim rečima, dozvola je tehnički neutralna, što bi značilo da njenim izdavanjem pružalac medijske usluge stiče pravo da pruža medijsku uslugu neograničenom broju korisnika putem kablovske, satelitske i IPTV elektronske komunikacione mreže, izuzev terestričke.

DW međutim dodaje da su nemački medijski regulatori saopštili da RT DE nema licencu u Nemačkoj.

RT DE je na svojoj stranici naveo da je reč o početku novog „televizijskog kanala“. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih polsova Marija Zaharova je na servisu za razmenu poruka Telegram čestitala „početak emitovanja“.

Medijski zavod Berlin-Brandenburg je saopštio da je primio k znanju da je televizijski program RT DE počeo emitovanje koristeći razne tehničke mogućnosti, ističući da „načelno važi da je za linearno emitovanje elektronskih medija potrebna dozvola, svejedno na koji način se program emituje“.

Dodaje se da za ovaj program Medijski zavod „niti je dobio zahtev emitera, niti je dozvola data“. U zavodu razmatraju dalje korake. Navode da, prema preliminarnoj proceni, srpska licenca za emitovanje na koju se poziva RT DE „ne predstavlja dovoljan osnov za emitovanje programa u Nemačkoj“.

Kako piše DW, ruski državni medij RT, namerava da se proširi u Nemačkoj i već duže priprema TV-program na nemačkom jeziku.

Pokušaj da dobije dozvolu za emitovanje kod nadležnih u Luksemburgu nije uspeo jer ponuđači televizije za programe koji se emituju širom Nemačke moraju imati radiodifuznu licencu, podseća se.

DW navodi i da je Jutjub uklonio kanal RT na nemačkom sa svoje platforme samo nekoliko sati nakon početka emitovanja, 16. decembra zbog nepoštovanja definisanih smernica i podseća da je RT DE i u septembru uklonjen sa Jutjuba zbog ignorisanja uslova korišćenja.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je napisala da je upravo davala intervju za RT DE kada se, zbog blokade, prekinuo prenos na Jutjubu. „Ali ništa drugo nismo ni očekivali“, dodala je ona.

RT je najpre samo potvrdio da je novi kanal uživo na nemačkom prvog dana obrisan, i najavio da će pokušati da dozna razloge.

Kada je krajem septembra Jutjub blokirao i uklonio dva nemačka kanala RT kao razlog je naveo da je RT DE upozoren da je RT prekšio smernicu o dezinformacijama u vezi sa pandemijom korone. Tada je, u jednom periodu, RT DE bio onemogućen da postavlja snimke na svoj Jutjub kanal, a potom je korišćen drugi kanal, što je ocenjeno kao pokušaj zaobilaženja blokade.

RT se na Zapadu kritikuje kao propagandni instrument Kremlja. Glavna optužba je da kanal po nalogu ruske države širi teorije zavere i dezinformacije. RT to odbacuje. Taj medij u portfoliju ima više programa na stranim jezicima. Već duže RT DE nudi onlajn-izveštaje na nemačkom. Ti sadržaji se šire putem veb-stranice i društvenih mreža, piše DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari