Ružić: Đaci će pratiti nastavu u školama i sledeće nedelje 1Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će se nastava u Srbiji i sledeće nedelje odvijati neposredno, odnosno da će đaci ići u škole.

Tokom gostovanja na Radio-televiji Srbije (RTS), Ružić je kazao da se već tri nedelje nastava odvija u školama, a da je to pokazatelj delovanja preventivnih mera, discipline i entuzijazma nastavnika i odgovornosti dece.

On je naveo da je u Srbiji trenutno zaraženo oko 1.000 dece školskog uzrasta, što je oko 0,15 odsto.

„Mnogo je važnije da putem edukacije i sinergijom i radom sa nastavncima i učenicima promovišemo i podižemo svest, kako kod nastavnika tako i kod dece, o potrebi borbe protiv virusa i da je jedini civilizovani način da se izborimo s tim, a to je vakcinacija“, naglasio je on.

Dodao je da trenutno u 80 odsto škola u Srbiji nema nijednog slučaja zaraze korona virusom.

„To govori o tome da je sistem vitalan, ali to ne znači da može da bude izuzet iz čitavog društva i zato je važno da se sve mere poštuju“, istakao je on.

Epidemiloška situacija u Predškolskoj ustanovi ‘Čika Jova Zmaj’ iz Pirota povoljnija

Epidemiloška situacija u Predškolskoj ustanovi „Čika Jova Zmaj“ u Pirotu povoljnija je u odnosu na oktobar i prvu polovinu novembra, rekla je za TV Pirot direktorka te ustanove Olivera Vukovojac.

„Trenutno su dva vaspitača u produženoj izolaciji posle preležane bolesti, a još tri vaspitača su van sistema zbog drugih respiratornih infekcija. Ovo je daleko povoljnija sutuacija u odnosu na oktobar kada je zbog kovida 15 zaposlenih nije radilo“, rekla je Vukovojac.

U jednoj grupi u vrtiću „Neven“ zbog na kovid pozitivnog mališana su za još osmoro dece koja su bila u kontaktu izdati nalozi za izolaciju, dok je grupa nastavila sa radom.

„U naše vrtiće dolazi 40 odsto upisane dece na celodnevnom boravku, nešto veći procenat je u poludnevnom boravku,dok deca koja pohađaju pripremno-predškolski program dolaze redovno. U slučaju da su odsutna zbog bolesti po ozdravljenju je neohodna potvrda pedijatara“, rekla je Vukovojac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari