Ružić: Ne zatvaramo seoske škole spajanjem odeljenja 1Branko Ružić Foto: MInistarstvo prosvete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić negirao je kao „potupnu besmislicu spekulacija koje su se pojavile u javnosti da ovo ministarstvo nastoji da zatvori seoske škole spajanjem odeljenja različitih razreda“.

„Spajanje učenika različitih razreda nije gašenje škole, kao što je to predstavljeno u javnosti, niti je novina u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Ovakav vid nastave primenjuje se godinama unazad u pojedinim manjim mestima u školama sa malim brojem učenika od prvog do četvrtog razreda. Takve škole su i danas i realnost i potreba“, rekao je Ružić, u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, „upravo na predlog direktora, poslednjim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, data im je mogućnost, a ne obaveza, da zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, spoje učenike različitih razreda i od petog do osmog razreda.

„Tendencija Ministarstva ovim novinama u zakonu nije da škole ugasi, već da se omogući model nastave koji će za decu biti podsticajan i koji će im omogućiti socijalizaciju i timski rad koji su veoma važan segment obrazovanja i kvalitetnog razvoja učenika“, istakao je Ružić.

Kako je naveo, „i danas postoje mesta u Srbiji u kojima školu pohadja samo šest učenika od prvog do osmog razreda, kao i da je trenutno 69 osnovnih škola sa manje od 50 učenika, a ne 350 kako se navodi u medijima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.