Ružić: Novi izborni program za srednjoškolce o veštačkoj inteligenciji 1Foto: Beta/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Zbog uvođenja veštačke inteligencije u planove i programe osnovnih i srednjih škola, Srbija je u istraživanju Uneska visoko pozicionirana i to najbolje potvrđuje napore naše zemlje na tom polju, ocenio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

Na onlajn skupu posvećenom nacionalnim politikama o veštačkoj inteligenciji u obrazovanju koji je organizovao Unesko, Ružić je ministrima obrazovanja iz drugih zemalja predstavio rezultate koje je Srbija postigla u oblasti veštačke inteligencije.

On je rekao da je Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije i da je prva zemlja u regionu Jugoistične Evrope koja je usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije.

„S obzirom da je obrazovanje jedan od stubova Strategije veštačke inteligencije, počeli smo da sprovodimo reformu obrazovanja pripremajući promene kurikuluma u školama“, rekao je Ružić.

Ružić je istakao da se o veštačkoj inteligenciji uči i u osnovnim i srednjim školama. On je naveo da se učenici u sedmom razredu osnovne škole upoznaju sa veštačkom inteligencijom kroz predmet tehnika i tehnologija, a da u osmom razredu o toj temi uče u okviru informatike i računarstva.

Takođe, u srednjim školama postoji nekoliko predmeta i programa koji uključuju temu veštačke inteligencije.

Od sledeće školske godine,  kako je rekao, plan je da se za učenike trećeg razreda srednje škole pokrene novi izborni program koji će ih upoznati sa konceptom i ulogom veštačke inteligencije, pravcima razvoja i oblastima primene.

Ružić je kazao da na fakultetima u Srbiji postoji sedam master programa u oblasti veštačke inteligencije.

„Time ćemo obezbediti da uz više od 3.000 IT stručnjaka, imamo i 300 visokobrazovanih stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije“, rekao je on.

Podsetio je da je osnovan i Institut za veštačku inteligenciju, koji okuplja talente iz Srbije i povezuje ih sa svetskih stručnjacima.

Ružić je rekao da veštačka inteligencija utiče na promene u svetu i na našu budućnost i da je nephodno da razmišljamo kako da je koristimo na dobrobit svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari