Ružić otvorio "Domijadu" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar prosvete Branko Ružić otvorio je danas u Beogradu 24. Republičku domijadu u oblasti kulturno-umetničkog stvaralaštva na kojoj učestvuje 300 učenika iz učeničkih domova iz cele Srbije.

Reč je o značajnoj i tradicionalnoj manifestaciji koja okuplja talentovane, kreativne i veoma perspektivne srednjoškolce iz čitave Srbije, naveo je ministar.

„U ova tri dana, koliko traje „Domijada“ okupljeni učenici imaće priliku da pokažu svoja znanja, umeća i kreativnost u oblasti kulturno – umetničkog stvaralaštva. Pored takmičenja u plesu, učenici iz različitih domova nadmetaće se i upoređivaće svoje talente iz oblasti likovnog i literarnog stvaralaštva“, kazao je on u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Prema njegovim rečima, učenički domovi nisu samo mesto gde učenici provode vreme kada se završi nastava, već i druga kuća.

„Tu razvijaju svoje ideje, nadograđuju svoju kreativnost i stiču nova prijateljstva. Učenicima se pruža mogućnost da slobodno vreme, na osnovu svojih potreba, želja i interesovanja, ispunjavaju organizovano, učešćem u brojnim sekcijama. Uz podršku vaspitača i drugih saradnika učenici razvijaju svoj kreativni potencijal u različitim oblastima“, kazao je ministar.

On je naveo da će tradicionalni susreti domova srednjoškolcima pomoći da upoznaju jedni druge, ali i da razvijaju timski i takmičarski duh.

„Kroz ovo takmičenje ujedno ćete naučiti kako da sarađujete, komunicirate, dajete sve od sebe, prevaziđete tremu i naravno da poštujete druge takmičare. Ovog druženja treba da vam da ostane u dugotrajnom sećanju i kada prođu školski dani. S druge strane, mi smo tu da vam obezbedimo kvalitet znanja i dobre uslove za školovanje“, istakao je Ružić.

Ovogodišnji domaćin, 24. republičke domijade je Učenički centar „Beograd“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.