Ružić: Smanjenje broja škola sa kombinovanim modelom nastave ohrabruje 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je posle letnjeg raspusta došlo do porasta broja zaraženih korona virusom, ali da ohrabruje što će naredne nedelje duplo manje lokalnih samouprava nastavu pohađati po kombinovanom modelu.

„Prošle nedelje smo imali 48 škola u kojima se odvijala nastava po kombinovanom modelu, već juče smo doneli odluku da sledeće nedelje bude daleko manje. Četiri osnovne škole sedmi i osmi razred i 18 srednjih će ići po kombinovanom modelu i tri jedinice lokalne samouprave su u crvenoj zoni i po onlajn modelu“, naveo je Ružić jutros za RTS.

On je nakon doručka sa studentima, organizovanim uoči raspodeli mesta u Studentskom domu „Karaburma“ u Beogradu, ocenio da obrazovni sistem pokazao najveću otpornost na kovid-19, da nije mesto transmisije, već da virus dolazi spolja.

„Dugujemo zahvalnost na odgovornosti i disciplini kako učenicima tako i nastavnicima i vannastavnom osoblju, kao i uvek do sada. Mislim da tu pokazujemo zaista dobre rezultate… (Važno je) da i na Kriznom štabu konačno donesemo mere koje će opštu populaciju na neki način motivisati da se u što većem broju vakcinišu, jer to je i jedini način da sprečimo da i u obrazovnom sistemu bude zaraženih“, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, broj zaraženih i izolovanih učenika ne prelazi 1,4 odsto, a među nastavnim i vannastavnim osobljem kreće oko 1,8 odsto.

Govoreći o tome koliko ima vakcinisanih prosvetnih radnika, Ružić je kazao da taj broj u prosveti ne odudara mnogo od brojeva u opštoj populaciji, odnosno da ih je nešto preko 53 procenta.

Kada je reč o testiranju učenika u školama, Ružić je naveo da su o tome razgovarali, ali da je to pre svega pitanje za Krizni štab za borbu protiv korona virusa.

„Ideja je bila da uz saglasnost roditelja na nekom malom uzorku upravo pokažemo i dokažemo da je obrazovni sistem bezbedan i mislim da ćemo to svakako kao odluku donositi na Kriznom štabu ukoliko se proceni da je potrebno“, rekao je ministar i dodao da su najvažniji disciplina i vakcinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari