Sa Kitarović se otimao za mikrofon, a Plenkoviću poručio da stažira na N1: Ko je Hrvoje Krešić - dobitnik nagrade "Gordana Suša" 1Foto: Printscreen N1

Hrvoje Krešić, novinar zagrebačke televizije Nova, poseduje redak talenat da se političarima zavuče pod kožu.

Upravo ova okolnost, zajedno sa profesionalnim pristupom poslu, učinila ga je jednim od najpoznatijih novinara u Hrvatskoj, ali i donela brojne nagrade. Poslednja u nizu je priznanje “Gordana Suša” za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu koje je uspostavilo Nezavisno udruženje novinara Srbije sa partnerskim organizacijama iz regiona.

Dar da podigne pritisak ljudima na poziciji moći otkrio je u ranoj fazi karijere dok je kao novinar gradske rubrike zagrebačkog Novog lista pratio pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Naime, jednom prilikom tokom redovnog obilaska radova u Zagrebu, autobus u kojem su se nalazili Bandić i novinari, je stao pored radnika koji su popravljali put. Kada su prepoznali gradonačelnika, radnici su prišli autobusu da bi ga pozdravili na šta je Bandić rekao – “Eto, vidite da rad oslobađa”. Krešić je objavio priču, ali ignorišući savet urednice da je Bandić tip pored koga uvek moraš imati upaljen diktafon. Gradonačelnik Zagreba je sutradan sazvao konferenciju, tvrdeći da će tužiti Krešića, ali tužbu nikada nije podneo.

O diktafonu nije morao da brine nakon što je 2011. godine štampano novinarstvo zamenio za televizijsko prelazeći u televiziju RTL. Od tog trenutka sve incidente situacije beležila je kamera. A bilo ih je.

Možda najpoznatiji eksces dogodio se u novembru 2018. godine kada je tadašnja hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, izrevoltirana Krešićevim insistiranjem na odgovoru pokušala da mu otme mikrofon. Krešić mikrofon nije dao, a u otimanju je uspeo da ubaci još par pitanja.

U maju 2020. godine, tadašnji ministar ekologije i energetike Tomislav Ćorić nije Krešiću otimao mikrofon, ali jeste nagovestio da je privatnost novinara u Hrvatskoj pod znakom pitanja. Naime, umesto odgovora na ponovljena pitanja o memorandumu koji se ticao naftne kompanije Ina, ministar Ćorić je kritikovao Krešića zbog poruka koje je razmenjivao u zatvorenoj vajber grupi.

Najzad u junu 2021. godine, Krešić je ušao u verbalni duel i sa aktuelnim premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Nakon pojedinih Plenkovićevih komentara na račun njegove tadašnje kuće N1, Krešić mu je rekao da se, ako već toliko želi da uređuje medije, javi na konkurs na N1, koji je zasad otvoren samo za studente, ali može brzo napredovati u piramidi.

“Gospodine Krešić, sad već idete u duboki offside, malo ste, moram priznati, svi skupa postali prebahati…Ovo da si vi umišljate da prema meni možete nastupati profesorski i glumatati tipa ‘dođite raditi kao student na jednu producentsku kuću iz Luksemburga’ , to vi sebi objesite kući o nekakav čavao pa gledajte tu poruku. Dobro? Ovo je jedan sitni bezobrazluk koji ste si danas dopustili, ali više nemojte”, odgovorio mu je Plenković pre nego što je napustio konferenciju.

Hrvoje Krešić (1981) je studirao antropologiju pre nego što se, prijavivši se na konkurs Novog lista, našao u novinarstvu. Nakon prelaska u RTL, još dva puta je menjao redakciju – 2017. godine prešao je na N1, a prošle godine u Nova TV.

Profesionalno se usavršavao na Rojtersovom institutu za novinarstvo, a trostruki je dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva (HND) – 2009. nagrađen je za najbolji rad u pisanom novinarstvu, nagradu za najbolji rad u televizijskom novinarstvu dobio je 2014. godine, a 2018. godine i nagradu “Novinar godine”. Dobitnik je i nagrade “European Young Journalist” za 2008. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari