Formiran ekspertski tim za borbu protiv pandemije u Šapcu 1Foto: Beta/Grad Šabac

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović formirao je ekspertski medicinski tim savetnika koji će tokom perioda krize pomoći u borbi sa Kovidom.

Gradonačelnik Šapca izjavio je danas da je u tom gradu borba protiv epidemije korona virusa „organizovana sistemski, prema standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO)“, a da će najveći akcenat u borbi protiv epidemije biti na traženju kontakata pozitivnih na korona virus i njihovoj izolaciji.

Kako je istakao, od Zavoda je zatražio objašenje o metodama utvrđivanja kontakata i objašnjenje kako značajan broj obolelih ima samo jedan ili nijedan kontakt.

– Kako odgovora nema, a to je oblast epidemiološke struke, odlučio sam da angažujem eminentne stručnjake kao konsultante. Odlučio sam se za prof. dr Zorana Radovanovića, našeg uglednog epidemiologa, profesora verovatno svim vodećim epidemiolozima u Srbiji, potom dr Olivera Stojkovića, profesora na Medicinskom fakultetu, genetičara koji predaje genetiku kao izborni kurs forenzike na Fakultetu za fizičku hemiju. Zadovoljstvo mi je da kažem da je dogovoreno da u timu bude i dr Dragutin Marković iz Šapca, naš poznati epidemiolog u penziji – rekao je gradonačelnik Šapca.

Zelenović je dodao i da će ponuditi dodatnu pomoć i Zavodu za javno zdravlje i da će pokušati da dođu do što većeg broja kontakata.

– Sutra u 11 časova je sastanak zdravstvenog tima gde verujem da će biti predstavnici Zavoda koje pozivam na ovaj način. Pozivam ih da budu na konferencijama kako bi predstavnici medija imali sve neophodne odgovore. Uz profesora Radovanovića, profesora Stojkovića dr Markovića, imaćemo najbolje odgovore, ne u Šapcu, nego u Srbiji – dodao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.