Šabac: Za vikend "Plivački maraton Jarak-Šabac" i tradicionalno takmičenje za najbolji riblji kotlić 1Foto: Informativni portal sela Jarak

Manifestacija „52. Plivački maraton Jarak-Šabac“, ove godine održava se 6. i 7. avgusta, saopštila je Turistička organizacija grada Šapca.

U okviru maratona, organizuje se i tradicionalno takmičenje za najbolji riblji kotlić, u subotu 6. avgusta, od 15 do 21 čas, na plaži “Stari grad”.

Turistička organizacija grad Šapca, obaveštava sve zainteresovane da se za takmičenje u spremanju ribljeg kotlića, mogu prijaviti putem telefona ili lično u prostorijama TOŠ, u ulici Gospodar Jevremova broj 23.

Glavni dan maratona je nedelja, 7. avgust, a start plivačke trke je u 11 časova u selu Jarak nadomak Šapca.

Učestovaće predstavnici Plivačkih klubova „Valis“ iz Valjeva, „Srem“ iz Sremske Mitrovice i „Delfin“ iz Šapca.

U iščekivanju da plivači stignu do cilja, od 12 časova na prostoru sportsko-rekreativnog kompleksa „Stari grad“ u Šapcu, biće organizovan prateći program i sportska takmičenja, rvanje na pesku, odbojka na pesku, basket tri na tri, predstavljanje mladih kajakaša „Zorke“ i predstavljanje sporta kornhol za osobe sa invaliditetom.

Svi sadržaji su besplatni a proglašenje pobednika planirano je za 15 časova.

Organizator maratona je Turistička organizacija, a pokrovitelj je Grad Šabac.

U znak sećanja na žvrtve Krvavog marša

Plivački maraton Jarak-Šabac pliva se rekom Savom u dužini od 18 km i 880 metara, koliko iznosi vodena deonica između sremskog sela Jarak i Šapca, kod plaže „Stari grad“.

Održava se u znak sećanja na „Krvavi marš“ , kada je 4.500 Šapčana u septembru 1941. godine, pod pretnjom smrtne kazne, pretrčali 22 kilometra do nemačkog logora u Jarku.

Svako ko je na ovom putu posrnuo, bio je ubijen.

Mnogi iz „trčeće kolone smrti“ preživeli su zahvaljujući meštanima sela Jarka koji su im, rizikujući svoje živote, davali vodu i hleb.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari