Šabić: MUP selektivno reaguje po prijavama građana 1Foto: Medija centar

– Nespremnost policije da radi utvrđivanja činjenica uđe u prostorije bilo koje a posebno vladajuće stranke govori o potčinjenosti policije faktičkoj vlasti umesto zakonu i neizbežno ostavlja mučan utisak. To važi za svaku situciju pa naravno i za slučaj napada na Pavla Grbovića – ocenjuje za Danas Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja.

Prema njegovim rečima, MUP, nažalost, odavno pokazuje da ima selektivan pristup u situacijama kad se od njega očekuju intervencije, da je spreman da energično reaguje kad su u pitanju benigni čak i nepostojeći delikti oponenata vlasti a da zatvara oči pred onim koje prave pristalice vlasti.
– Dobra ilustracija takvog odnosa je npr. mnoštvo krajnje problematičnih prekršajnih postupaka protiv građana koji su učestvovali u demonstracijama a istovremeno nepreduzimanje ničeg protiv ekipe maskiranih batinaša koja je iskočivši iz konvoja crnih limuzina motkama tukla građane. MUP nije uspeo, tačnije nije želeo jer to nije nikakav problem da identifikuje i procesuira ljude koji su pretnjama i sistematskom, obimnom organizovanom akcijom oblepivši ceo Šabac poternicama sa njihovim likovima ozbiljno ugrožavali bezbednost opozicione novinarke, advokata, čak i jednog maloletnika – ukazuje Šabić.
On dodaje da i sadržinom svojih saopštenja MUP učestalo daje povoda da se u ono što tvrdi ne veruje.
– Često se oglašava upozoravajući na raznorazne opsanosti koje navodno prete ljudima iz vlasti a da to nikad na nesumnjiv način nije potvrđeno. I neposredno pred same izbore gromoglasno je najavljen nekakav rušilački pakleni plan pa se pokazalo da to s istinom nema veze. Da je Pavle Grbović fizički napadnut i povređen bilo je sasvim očigledno, snimak koji je prikazan na televiziji to potvrđuje. Potpuno je nejasno šta je MUP-u još potrebno da bi reagovao i zašto bi Grbović odbijao saradnju – navodi Šabić.
Grbović je dan nakon što je napadnut u beogradskom naselju Nova Galenika, rekao da će podneti krivičnu prijavu protiv napadača i dodao će pokrenuti i postupak protiv policijskog službenika koji je bio neprijatan kada je izašao na lice mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.