Šabić o izboru Pašalića za Zaštitnika građana: Nije se čuo u stvarima u kojima je morao 1Foto: Printscreen/N1

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo izglasao je Zorana Pašalića za Zaštitnika građana. „Ceo taj postupak izbora mene je asocirao na jeftin vodvilj, nemam dobro mišljenje o kandidatu koji je predložen“, poručio je advokat Rodoljub Šabić.

Šabić poručuje da Pašalić ima podršku vlasti, ali da ga manje cene civilni sektor i građani, „a trebalo bi da je obrnuto“.

„Mislim da je ta stvar rešena pre dve godine. Taj postupak izbora ombudsmana trebalo je da bude pokrenut šest meseci pre istek amandmana, to znači krajem 2021. Nije, to je zaboravio Dačić pa i novi predsednik Skupštine. Onda je Orlić konačno raspisao poziv. Javili su se neki ljudi i onda tajac, dve, tri nedelje ne čujete ništa. Pre neko veče primetim da je zakazana sednica Odbora. Paradoksalna je vest da se o kandidatima raspravljalo, a da građani pojma nemaju ko su kandidati. To je kao u zemlji nedođiji. Ne samo da ne znaju građani, nego ne znaju ni poslanici, saznao sam to od Pavla grbovića na Tviteru“, naveo je Šabić.

Podsetimo, Odbor je potvrdio odluku kojom se aktuelni zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo predlaže Skupštini Srbije za ombudsmana i da njegov izbor bude usvojen po hitnom postupku. On je na glasanju Odbora dobio više glasova od ostalih kandidata za ovu funkciju.

Pored Pašalića, kandidati su bili Milan Antonijević, Nataša Tanjević, Miloš Janković i Robert Sepi.

Nekadašnji poverenik smatra da se Pašalić „nije čuo“ u nekim stvarima u kojima je morao, poput brutalnog prebijanja građana ili femicida.

„Ne možete biti zaštitnik građana u zemlji u kojoj su prava građana ugrožena, a da ne budete glasni. To nije poiitka, to je raditi svoj posao. Saša Janković je dobro radio svoj posao. Kad je ušao u politiku podneo je ostavku, ne vidim zašto bi to opterećivalo naslednika. Ta floskula da se funkcija poverenika i zaštitinika zloupotrebljava je samo instrument da se njegova snaga umanji. Ne mislim da se funkcija zaštitnika može svoditi na informativnu, on treba da uradi sve što može da štiti Ustav i prava građana. Kada se vi suprotstavljate vlasti, aktuelnoj, zbog toga što vlast krši zakon, niste opozicija već samo dobro radite svoj posao“, smatra Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari