Šabić: Potrebne dopune zakona 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je danas zatražio da vlada stavi van snage deo Nacionalnog programa za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu i da uređivanje bezbednosnih provera koje smatra neophodnim osigura dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju.

U pismu premijeru Aleksandru Vučiću je Šabić ukazao na nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti na osnovu Uputstva za bezbednosnu proveru, sadržanog u vladinom Nacionalnom programu za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu.

Nacionalni program za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu nije ni objavljen, a niti je pravni akt i zato nikako ne može predstavljati pravni osnov za obradu podataka o ličnosti, smatra Šabić.

On je ukazao i na pravnu konfuziju u Uputstvu za bezbednosnu proveru, koja se odnosi na dva različita oblika obrade podataka o ličnosti sa istim nazivom „bezbednosna provera“, a bitno se razlikuju.

Nedostaci u obradi podataka su rezultat odsustva strateškog, osmišljenog, koordiniranog pristupa problemima u oblasti zaštite podataka o ličnosti na državnom nivou, ocenio je Šabić.

On je apelovao da vlada donese Akcioni plan za sprovođenje Strategije zaštite podataka o ličnosti, s kojim neshvatljivo dugo docni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari