Šabić: Suđenje putem skajpa u sferi naučne fantastike 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas da je uvođenje suđenja putem skajpa u sferi naučne fantastike.

„U Srbiji postoji zakon, i on isključuje mogućnost takvog suđenja. Osim toga, ta odluka da se uvede skajp suđenje je došla prostim dopisom – to je frapantno“, izjavio je Šabić televiziji N1.

Kako je objasnio, osnovno je pravo na pravično suđenje, a da bi zbrka bila veća, pojavila se i uredba da suđenja skajpom budu samo ona u slučajevima kršenja mera pripisanih za vreme vanrednog stanja.

Pominjući slučaj Jovane Popović, koji je nazvao selektivnim suđenjem, on je ukazao da je to nedopustivo, i da je uveren da će nakon vanrednog stanja ona tužiti državu, kao i da takvih slučajeva ima još i da će tu biti puno problema. Šabić je rekao da se boji da ne znamo ni izbliza kako vlast sada koristi moć.

On je kritikovao način na koji je raspušten parlament, ocenjujući da je razlog koji je naveden zašto Skupština ne može da se sastane, odnosno zabrana okupljanja – glupost.

„To nema smisla, takav pravni akt ne može biti smetnja za rad parlamenta“, obrazložio je Šabić, naglašavajući da bi se, da je vanredno stanje proglašeno u parlamentu desila „jedna sitnica“ – a to je da poštujemo sopstveni Ustav.

„Da je parlament onako kako Ustav nalaže uveo vanredno stanje, mi bismo imali situaciju u kojoj se poštuje naš Ustav… to je nešto što razlikuje državu od horde“, napomenuo je on. Ustav, naveo je Šabić, izričito kaže da se parlament sastaje tokom vanrednog stanja i zato je „ovaj način na koji to oni rade najblaže rečeno kontroverzan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari