Šabić: Tužilaštvo, u slučajevima prijavljivanja Vučića i Vulina, grubo krši prava javnosti 1Foto: FoNet/ MOD

Advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, ocenio je danas da tužilaštvo, „uskraćivanjem informacija o svom postupanju u slučajevima u kojima je odbacilo krivične prijave protiv predsednika Vučića i ministra Vulina, grubo krši prava javnosti“.

On je u pisanoj izjavi ukazao da tužilaštvo učestalo očigledno pogrešnim tumačenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali i Krivičnog zakonika, „pretvara ova dva izuzetno važna instrumenta zaštite javnog interesa u puka sredstva za politikantske igrokaze koje vlast organizuje u dnevnopolitičke svrhe“.

Javnost u ovom, kao i u svakom drugom slučaju, ima pravo da zna kako je došlo do odluke i na osnovu kojih relevantnih činjenica, predočio je Šabić.

Kako je napomenuo, tvrdnje tužilaštva da to „ne predstavlja informaciju od javnog značaja“ ili da „ne postoji interes javnosti“ su apsurdne i u direktnoj suprotnosti sa izričitim zakonskim odredbama.

Uskraćivanjem informacija, tužilaštvo po svemu sudeći prikriva činjenicu da je krivične prijave odbacilo, a da radi provere navoda iz prijava nije preduzimalo ništa, smatra Šabić.

Ako je tužilaštvo lako i brzo našlo da je sasvim očigledno da “ne postoje obeležja bilo kog krivičnog dela”, onda se, prema Šabićevom uverenju, nameće zaključak da su lica koja su te krivične prijave podnela izvršila krivično delo lažnog prijavljivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari