Šabić: Vlada da poštuje zakon 1Foto: Media centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnost Rodoljub Šabić danas je Vladi Srbije dostavio osam zahteva za izvršenje, koje je ona, u skladu sa zakonom, dužna da sprovede.

Reč je o rešenjima koja se odnose na pristup informacijama kompanije Er Srbija koje se odnose na donacije, sponzorstva, novčane subvencije i olakšice dobijene od državnih subjekata, naknade, beneficije, besplatne karte za članove uprave preduzeća, bonusi i korišćenje službenih automobila.

Rešenje se odnosi i na izveštaje koje je Direkcija policije dostavljala tužilaštvu u vezi sa slučajem Savamala i na kolektivne ugovore o osiguranju zaposlenih u MUP.

Rešenje obuhvata i Ministarstvo rudarstva i energetike i odnosi se na iznos sredstava koja su naplaćena po osnovu takse za formiranje obaveznih rezervi nafte i na iznose sredstava koja su od te sume zaista izdvajana za kupovinu neophodnih rezervi nafte.

U propratnom pismu, Poverenik je još jednom ukazao da je mehanizam prinudnog izvršenja njegovih rešenja u praksi potpuno blokiran.

Novčane kazne koje može da izriče odnose se na organe vlasti koji su budžetski korisnici i tim povodom on se obraćao Upravi za trezor i Ministarstvu finansija, ali je dobio odgovor da takvi podaci „ne postoje“, jer Zakonom o budžetskom sistemu „nije definisan pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava“.

Bez tih podataka poverenik nije u mogućnosti da donosi rešenja o izricanju novčanih kazni, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.