Šabić: Vlast duguje javnosti potpunije informacije o hakerskom napadu na RGZ 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da vlast duguje javnosti „mnogo potpunije i objektivnije informacije“ o hakerskom napadu zbog kog je pre dva meseca bio paralisan sistem Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

On je u saopštenju naveo da su neki od eksperata za informacionu bezbednost, ovih dana na internetu podelili „dokumentovane informacije koje su u raskoraku“ sa zvanično saopštenim informacijama.

Naveo je da su ti ekperti objavili informaciju „koja potencijalno znači da je informacioni sistem RGZ (i drugi sa njim povezani) još početkom maja, više dana pre dana koji je zvanično saopšten bio zaražen jednim od najopasnijih virusa – “Mirai”

Dodao je da su eksperti pozvali nadležne da se povodom toga izjasne.

„Posledice mogućnosti da su Miraiu dugo vremena bili dostupni lični podaci građana ali i drugi podaci od velikog opšteg značaja mogu, izvesno, biti izuzetno štetne (i) trajne i zato je neprihvatljivo da nadležni na ovakva upozorenja ostanu nemi“, naveo je Šabić.

Napomenuo je da je, „i nezavisno od ovakvih konkretnih upozorenja“, krajnje vreme da se javnosti daju informacije o tome da li je uopšte vršena forenzička analiza nad celim sistemom RGZ, u kom obimu i na kojim premisama je bila zasnovana i šta je utvrđeno.

Ocenio da su nadležni dužni da, „ako su u stanju“, te informacije argumentovano demantuju i, kako je ukazao, u svakom slučaju da ih komentarišu.

„Kad su sredinom juna građani i institucije suočeni sa paralizom sistema RGZ dobili su nejasno i zbunjujuće objašnjenje RGZ da je kompletan sistem “preventivno zaključan“, rekao je on.

Kazao je da su „izostale konkretne informacije“ iako su i tada brojne okolnosti ukazivale „da nije reč o “preventivnom zaključavanju” već o, kako je naveo, posledicama uspešno izvedenog robustnog hakerskog napada.

„Kada se konačno počelo sa aktiviranjem delova paralisanog sistema, javnost je mogla čuti i ponešto konkretnije, kao naprimer da je “utvrđeno da je virus sa karakteristikama pametnog u sistem ušao 24. maja, a da je aktviran 15. juna”, podsetio je on.

Naveo je da je tužilac za visoko tehnološki kriminal potvrdio da postoji “osnovana sumnja da je nepoznato lice izvršilo krivično delo pravljenja i unošenja računarskih virusa u sticaju sa krivičnim delom računarske sabotaže”.

Saopšteno je, kako je Šabić podsetio, i da će o daljim koracima tužilaštva “javnost biti obaveštena blagovremeno” ali su informacije izostale.

Naveo je i da je sredinom jula Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti obavestio javnost da je sproveo vanredni inspekcijski nadzor i da je “utvrdio da nije došlo da povrede podataka o ličnosti, odnosno da nema nepravilnosti u postupanju rukovaoca u konkretnom slučaju”!.

Dodao je da u vrlo kratkom saopštenju od svega nekoliko redova nije bilo nikakvih drugih relevantnih informacija a njih nije bilo ni posle toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari