Narodni muzej Užice potvrdio je deo tvrdnji o nestanku više eksponata iz svoje zbirke, koje je javnosti ponudilo Udruženja građana Forum. Prošle sedmice Forum je objavio da su eksponati nestajali od 1995. do 2004, te da je među njima 14 starih pištolja, nekoliko pušaka i automata, odlikovanja prote Milana Đurića, medalja Kraljevine iz 1883. i sablja Koste Pećanca.

Međutim, od svega pobrojanog, u saopštenju Stručnog veća užičkog muzeja, navode se nestanci samo nekoliko eksponata. U toj reakciji se ističe da su po „završenom inspekcijskom nadzoru komisije Ministarstva kulture 2006. godine, sva odeljenja te ustanove izvršila reviziju svojih zbirki i revalorizaciju muzejskog materijala“, a potom podseća da „predmeti koji su uživali status kulturnog dobra, taj status mogu da izgube“.

– Revizorske komisije su završile rad, izvestile Stručno veće, a izveštaji o tome prihvaćeni su na sednicama Upravnog odbora muzeja. „Međutim, jedan izveštaj je dostavljen Forumu, pa su članovi tog udruženja objavili detaljan spisak eksponata koji nedostaju. Spisak nije sporan i dokumentuje stanje zbirke vatrenog oružja u momentu kada je komisija završila sa radom“, piše u saopštenju muzeja koje je potpisao direktor Blaže Čurbilo.

Za sablju Koste Pećanca kaže se da je „predata Istorijskom muzeju Srbije za potrebe izložbe, a zatim Muzeju topličkog kraja u Prokuplju za izložbu povodom godišnjice Topličkog ustanka 1916. godine“ i da joj se „na toj relaciji gubi trag“. I drugi eksponati, saglasno Zakonu o kulturnim dobrima, pozajmljivani su drugim muzejima u bivšim jugoslovenskim republikama.

Međutim, „u vihoru raspada Jugoslavije, pojedinim primercima se gubi trag, kao na primer eksponatima koji su pozajmljeni Muzeju Druge proleterske brigade u Čajniču“, piše u saopštenju. Nakon jučerašnje sednice, Stručno veće je zatražilo od tužilaštva i policije da preduzmu zakonske mere za rasvetljavanje informacija do kojih je došao Forum, zamerajući tom udruženju da je iznelo „niz tvrdnji koje bi se“, kako je navedeno, „mogle protumačiti kao posledica javašluka u ovoj ustanovi“.

Odlikovanja ukradena 2002.

U saopštenju se dodaje da su „odlikovanja prote Milana Đurića ukradena 2002.“, da su o tome obavešteni lokalna samouprava i da je policija o vodila istragu. „Kada je uhapšen kradljivac, čija specijalnost su bila odlikovanja, kustos koji je vodio zbirku medalja odlazio je u Beograd da prepozna eksponate koji su eventualno pripadali muzeju u Užicu. Drugih detalja o istrazi muzej nema, pa se može pretpostaviti da je predmet u postupku“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari