Prvi put od formiranja „kalifata“ na velikim delovima teritorija Sirije i Iraka, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama izvela je juče ujutru vazdušne napade na položaje ekstremističke organizacije Islamska država na severu i istoku Sirije, kada je ubijeno najmanje 20 džihadista, a sirijske vlasti su istakle da podržavaju „sve međunarodne napore“ u borbi protiv terorizma.


U napadima učestvuju SAD i njihovi arapski saveznici – Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Kako su prenele agencije, jedan od ekstremista IS-a je rekao da organizacija planira da odgovori na napade i optužio Saudijsku Arabiju da je omogućila početak bombardovanja.

Meta napada je i Front Al Nosra, sirijski ogranak terorističke organizacije Al Kaida, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za zaštitu ljudskih prava koja je navela da je poginulo 30 pripadnika Al Kaide i osam civila, uključujući jednu ženu i troje dece. Američki avioni izveli su osam napada na njihova uporišta s ciljem da osujete, kako je saopštila vojska SAD, „plan za skori napad na američke i zapadne interese“, koji pravi mreža veterana Al Kaide „sa značajnim veštinama u rukovanju eksplozivnim napravama“, rekao je general Martin Dempsi, načelnik generalštaba američke vojske, prenele su agencije.

Prema njegovim rečima, učestvovanje arapskih zemalja u operaciji je neophodno, budući da je cilj SAD da pokažu da borba protiv Islamske države nije samo borba Amerike. On je naglasio da koalicija sa arapskim zemljama predstavlja osnovu za širu međunarodnu kampanju protiv ekstremista.

„Želimo da budemo sigurni da IS zna da nigde nema sigurno utočište i to smo definitivno postigli“, rekao je Dempsi.

„Sirija podržava sve međunarodne napore za borbu protiv terorizma Islamske države i Al Nosre, insistirajući na poštovanju nacionalnog suvereniteta i međunarodnih zakona“, saopštilo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenela je Beta. Napadi su izvedeni bez konsultacija sa režimom sirijskog predsednika Bašara al Asada. „Tokom operacije nije bilo otpora, kao ni interakcije sa sirijskim vazduhoplovnim snagama i odbranom“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Sirijsko ministarstvo je nešto ranije saopštilo da su SAD obavestile Vladu u Damasku o pokretanju udara. „Amerikanci su juče obavestili predstavnika Sirije u UN da će početi napade protiv terorističke organizacije Islamska država u Raki“, dodalo je Ministarstvo. Pentagon je precizirao da u napadima učestvuju lovci, bombarderi, a da se rakete „tomahavk“ ispaljuju s ratnih brodova u Crvenom moru i Persijskom zalivu.

Pet „partnerskih zemalja“ – Jordan, Bahrein, Katar, Saudijska Arabija i UAE, „učestvovalo je i podržalo“ te napade. Jordan je potvrdio učešće u napadima. Prema rečima neimenovanog zvaničnika Pentagona, meta napada su bili prvenstveno položaji Islamske države u Raki, na severu Sirije, gde je centar te organizacije, kao i položaji na granici Sirije i Iraka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin usprotivio se vazdušnim udarima na uporišta Islamske države u Siriji pre nego što odobrenje za to da Damask, saopštio je juče Kremlj. Kako se navodi, prenela je Beta, Putin je u noći između ponedeljka i utorka u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom naglasio da vazdušni udari na uporišta Islamske države na sirijskoj teritoriji „ne treba da se izvedu“ pre nego što na to pristanu sirijske vlasti. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je juče da će „unilateralni“ vazdušni napadi destabilizovati region. „Borba protiv terorista na Bliskom istoku i u severnoj Africi traži koordinisane napore globalne zajednice u celini pod pokroviteljstvom UN“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nekoliko sati pre početka vazdušnih udara na, jedna grupa povezana sa Islamskom državom preuzela je odgovornost za kidnapovanje francuskog državljanina u Alžiru i zapretila da će ga ubiti ako Francuska za 24 časa ne okonča vazdušne udare na Irak. Francuski premijer Manuel Vals izjavio je, međutim, juče da Francuska neće pregovarati sa otmičarima. „Nikada ne smemo popustiti pred ucenama, iako smo veoma zabrinuti, posebno posle utvrđivanja autentičnosti video snimka otmičara“, rekao je Vals za francuski Radio Evropa 1, prenela je Beta.

Alžirska džihadistička grupa Džund al-Kalifa (Vojnici kalifata) objavila je video na kojem se vidi kako Erve Pjer Gurdel moli predsednika Francuske Fransoa Olanda da ga spasi iz situacije u kojoj se nalazi. Kidnapovanje je usledilo neposredno pošto su pripadnici Islamske države izdali proglas kojim pozivaju na napade na sve zapadnjake, pogotovo na Amerikance i Francuze. U međuvremenu, ekstremistička organizacija Islamska država je objavila drugi snimak britanskog novinara Džona Kantlija, koga drži kao taoca, za nedelju dana. U šestominutnom obraćanju, Kantli kaže da ga je britanska vlada napustila i da su zapadne vlade potcenile „jačinu i borbenu spremnost“ protivnika. Kantli je bio u narandžastom kombinezonu, a otet je 2012. u Siriji. Britanske snage za sada ne učestvuju u vazdušnim napadima.

Sastanak Kamerona i Rohanija

London – Britanski premijer Dejvid Kameron sastaće se tokom sledeća dva dana s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem u Njujorku, gde se održava samit UN o klimatskim promenama, što će biti prvi susret predsednika Vlade u Londonu i šefa iranske države od revolucije 1979. Cilj sastanka koji označava znatno otopljenje odnosa između dve zemlje, jeste nalaženje načina da Iran pruži podršku za borbu protiv IS u Iraku i Siriji. Irancima nije bilo dozvoljeno prisustvo na nedavno održanim pregovorima u Parizu o uspostavljanju međunarodne koalicije protiv IS. Očekuje se da Kameron na sastanku istakne da IS predstavlja zajedničku i izuzetno ozbiljnu pretnju s kojom je moguće izaći na kraj samo u Iraku, te da Iran mora da prestane da podržava Asada, koji je, prema oceni Dauning strita, „stvorio uslove koji omogućavaju procvat terorizma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari