Predstavnici predsedničkih kandidata u Zimbabveu zakazali su sastanak sa Izbornom komisijom da bi ponovo razmotrili rezultate spornih izbora održanih nedavno u zemlji. Zvaničnici su izjavili da će rezultati, koji i posle četiri nedelje od održavanja izbora nisu poznati, biti objavljeni čim se budu složili oko konačnog broja glasova.

Predstavnici predsedničkih kandidata u Zimbabveu zakazali su sastanak sa Izbornom komisijom da bi ponovo razmotrili rezultate spornih izbora održanih nedavno u zemlji. Zvaničnici su izjavili da će rezultati, koji i posle četiri nedelje od održavanja izbora nisu poznati, biti objavljeni čim se budu složili oko konačnog broja glasova. Vođa opozicione partije Pokret za demokratske promene (MDC) Morgan Cvangiraji tvrdi da je u izbornoj trci pobedio predsednika Roberta Mugabea. Ova stranka, takođe, navodi da je 15 njenih članova ubijeno tokom postizbornog nasilja, dok je u petak gotovo 200 njih uhapšeno u Harareu.
Vrhovni zvaničnik UN zahtevao je od obe strane da obustave nasilje. Načelnik za borbu za ljudska prava Luis Arbur izrazila je zabrinutost zbog postojećeg nasilja u zemlji i metoda zastrašivanja koje primenjuju članovi vladajuće Zanu-PF partije u obračunu s pristalicama opozicije, naročito u seoskim područjima. Džendaji Frejzer, vrhovni izaslanik SAD za Afriku, rekla je da će Vašington zatražiti uvođenje sankcija Zimbabveu ukoliko postizborna kriza u zemlji ne bude rešena.
Frejzerova je, takođe, zahtevala od lidera afričkih zemalja da „veoma glasno izraze negodovanje“ zbog političkog nasilja u Zimbabveu, za čije raspirivanje opozicija i organizacije za borbu za ljudska prava optužuju vladu. Ona je dodala da je američka ambasada u Zimbabveu dobila dokumentovani dokaz za 450 slučajeva prebijanja, kao i za to da je gotovo 1.000 ljudi bilo prisiljeno da napusti svoje domove. Frejzerova je svoje komentare dala dan nakon što je Izborna komisija objavila da Zanu-PF nije uspela da osvoji parlamentarnu većinu posle ponovnog prebrojavanja glasova u pojedinim biralištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari