SafeJournalists: Kazniti odgovorne za pretnje novinarki Žaklini Tatalović 1foto-Zoran-Lončarević

Novinarki televizije N1 Žaklini Tatalović prethodnih dana upućene su pretnje smrću i uvrede Tviteru od strane dve osobe. U porukama koje je primila navodi se, između ostalog, da bi trebalo da bude obešena i spaljena na giljotini, te je nazvana pogrdnim imenima.

U drugoj poruci osoba koja upućuje pretnje najiskrenije se nada da se Rusi neće zaustaviti samo na ukrajinskim nacistima, već će doći po takve kao što je novinarka i njoj slični.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručuju da ovakve pretnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vreme i podsećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare.

Željko Bodrožić, predsednik NUN-a objašnjava: “Pretnje i uvrede koje dobija naša koleginica Žaklina Tatalović govore jasno u kakvom neprijateljskom i opasnom ambijentu rade profesionalni novinari u Srbiji, a ti napadi takođe pokazuju kako državni funkcioneri, počev od predsednika Republike, generišu mržnju i od novinara prave mete, na koje kasnije kidišu ostrašćeni i propagandom zaluđeni pojedinci”.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije je osudila pretnje novinarki.

“Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da pronađu, procesuiraju i kazne odgovorne. Na ovaj način institucije treba da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Takođe, javnosti ukazujemo da su pretnje koje dolaze iz onlajn sfere jednako opasne kao i one koje se izgovore uživo, te da svako ima odogovrnost za ono što napiše na mrežama”, navodi se u saopštenju mreže.

Dodaje se da će SafeJournalists mreža obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju, kao i da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari