SafeJournalists: Novinari kao branioci ljudskih prava i dalje ugroženi 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

U regionu Zapadnog Balkana svedoci smo ugrožavanja prava novinara i njihovog rada gotovo svakodnevno. Na Međunarodni dan ljudskih prava, ukazujemo na to da Indeks bezbednosti novinara SafeJournalists mreže za 2021. godinu u najvećem delu beleži stagnaciju ili pad u odnosu na 2020. godinu, saopštila je ova organizacija.

“Novinari su branioci ljudskih prava, a ko štiti njihova prava? U regionu Zapadnog Balkana svedoci smo ugrožavanja prava novinara i njihovog rada gotovo svakodnevno. SafeJournalists regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara je mreža novinarskih udruženja i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana koja se svakodnevno bori za poboljšanje položaja novinara na tom prostoru. Jedan od vidova te borbe jeste i pokazivanje Indeksom bezbednosti novinara kako se, iz godine u godinu, menjaju odgovarajuća društvena i politička okruženja, koja imaju direktan ili indirektan uticaj na bezbednost novinara i medijskih profesionalaca”, navodi se u saopštenju SFJ.

Kako ističu, indeks mreže SafeJournalists za 2021. godinu beleži stagnaciju ili pad u odnosu na prethodnu, 2020. godinu. Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora i Srbija beleže veće ili manje padove kod merenih indkatora, dok Hrvatska i Severna Makedonija mere blagi porast.

“Generalno pravno i organizaciono okruženje u kojem novinari delaju i dalje predstavlja veliki problem koji se teško rešava i poboljšava, pa na taj način i ne dozvoljava bilo kakav veći napredak. Postoje ozbiljni propusti oko shvatanja ključnih krivičnih dela. Opšti trend alternativnih mehanzama koji povezuju javna tužilaštva, policiju i novinare u radne grupe i komisije pokušava da prevaziđe barijere u primeni propisa i ozbiljne nedostatke u praksi”, ističu iz SFJ.

Kako dodaju, zvaničnici i dalje retko osuđuju napade, a veoma često su i sami vinovnici ili stvaraju okruženje u kojem se novinari veoma lako targetiraju.

“Onlajn verbalne pretnje i zastrašivanja su postala realnost, a njihov broj se povećava. Raduje manji broj fizičkih napada i generalni pad broja slučajeva na štetu novinara, ali dodatno brine ozbiljnost pretnji koje se izriču i činjenica da procesuiranje i izrečene sankcije i dalje nemaju odvraćajući efekat. Novinari kao branitelji ljudskih prava i dalje ostaju na vetrometini napada kako predstavnika vlasti tako i ekstemnih grupa i pojedinaca”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari