SafeJournalists: Obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere o napadu na novinarku Danasa 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Novinarska mreža SafeJournalists najavila je danas da će o napadu na novinarku „Danasa“ Snežanu Čongradin koji se dogodio u četvrtak dok je snimala protest koji je organizovan povodom ukljanjanja grafita „Ratko Mladić srpski heroj“ obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Kako je navedeno, na video snimku koje je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dobilo od Čongradin vidi se da ju je napadač udario po ruci i izbio joj telefon dok je uživo prenosila protest za sajt dnevnog lista „Danas“.

Čongradin je za SafeJournalists izjavila da sumnja da je napadač na nju pripadnik ili simpatizer ekstremne grupe „Levijatan“ jer je nakon napada na nju „dobila niz poruka podrške“ u kojima se između ostalog navodi i ta informacija, potkrepljena fotografijama napadača sa vođom „Levijatana“ Pavlom Bihalijem.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić izjavio je da je ovo drugi grubi incident koji se dogodio Čongradin u poslednjih mesec dana i da zbog toga NUNS upozorava nadležne organe da najozbiljnije shvate situaciju i istraže oba slučaja, a Čongradin obezbede nesmetan život i rad.

Mreža SafeJournalists podseća i da ovo nije prvi incident koji je prijavljen nadležnim organima u kojem su novinari žrtve pripadnika i simpatizera ekstremne grupe „Levijatan“ i da nijedan od tih slučajeva i dalje nije dobio sudski epilog, „što dokazuje našu tezu da nekažnjivost vodi do novih napada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari