Sagovornici Danasa o hapšenju glumice zbog tablete bromazepama: Iz nemilog banalnog događaja svi treba da izvučemo pouke 1Foto: Pixabay/Matvevna

Veliku pažnju javnosti izazvao je slučaj glumice Milene Božić, koja je prošle sedmice uhapšena odmah posle predstave, zbog jedne tablete bromazepama koju joj je policija pronašla u novčaniku, bez recepta. Viđenje o ovakvoj vrsti „dodele pravde“ za Danas su izneli viđeni pravnici Srbije.

Advokat Vladimir Terzić ističe da je u državi gde postoje nedodirljivi ljudi, za koje postoji sumnja da se bave ozbiljnim, čak organizovanim, kriminalom, jasno da policija mora opravdati svrhu svog postojanja, zaraditi platu.

– Postoje krivična dela za koja krivičari kažu da “nemaju dovoljnu kriminalnu količinu” da bi se preduzelo otkrivanje i krivično gonjenje, ali, sve više je takvih predmeta gde se progone učinioci bagatelnih krivičnih dela, na ivici kažnjivosti. Svedoci smo da se u apotekama za novac može kupiti sve, i ono za šta je neophodan recept, pa bi zanimljivo bilo da ova osumnjičena glumica “otkrije od koga je nabavila opojnu drogu” i time izbegne kažnjavanje, shodno odredbi čl.246. st.6. Krivičnog zakonika. Naravno, karikiram, radi se o nonsensu – ukazuje Terzić.

Advokat Jovica Todorivić podesća da se bromazepam nalazi na spisku psihotropnih supstanci (koje se koriste u terapijske i naučnoistraživačke svrhe), a koji je deo šireg spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci. On dodaje da Krivični zakonik pod opojnim drogama podrazumeva i supstance i preparate koji su propisima proglašeni psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, dakle i bromazepam.

– Te supstance i preparati ne smeju se držati kod sebe za sopstvenu upotrebu neovlašćeno, jer se u suprotnom čini krivično delo. Pošto se mnoge od tih supstanci koriste u terapijske svrhe da bi njihovo držanje kod sebe radi sopstvene upotrebe bilo ovlašćeno, a ne neovlašćeno, i da se ne bi upalo u zabranjenu zonu krivičnog dela, potrebno je da postoji odgovarajući medicinski dokument. Taj dokument može da bude i elektronski recept, i pisani recept, izveštaj lekara sa propisanom terapijom itd. – navodi Todorović.

On podvlači da nije nužno uvek nositi dokaz da ovlašćeno držite kod sebe svoje lekove. To je, dodaje, stvar dokazivanja činjenice ovlašćenog držanja konkretnog preparata kod sebe radi sopstvene upotrebe, što možete dokazati i naknadno – bitno je da dokaz postoji.

– Kada je reč o nemilom događaju u Kraljevu, iz toga svi treba da izvučemo pouke. Pri tome ne bih osuđivao mladu glumicu, ali ni policajce. Njen postupak je zaista bezazlen, a oni su postupili po zakonu, iako sigurno preoštro s obzirom na okolnosti konkretnog slučaja, prevashodno na zaista malu društvenu opasnost u konkretnom slučaju. Celi događaj deluje banalno, s obzirom na naše navike, potpuno odustvo reda u nabavci i konzumaciji lekova, samolečenju kao masovnoj pojavi, budući da je zdravstveni sistem razoren – ističe naš sagovornik.

On dodaje da zapravo događaj nije banalan.

– Jer, lekovi za smirenje ipak deluju na naš nervni sistem, i nije odgovorno konzumirati ih bez kontrole lekara, pa se treba podsetiti da i zakon to zabranjuje. Dakle, pouka je da se sa lekovima za smirenje ne treba poigravati, treba ih držati kod sebe i upotrebljavati samo kada ih lekar propiše lekarskim receptom, i na način koji je lekar propisao – zaključuje Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari