Sagovornici Danasa o proglašenju Vidovdana za praznik u Čikagu: Sjajan signal za srpsku zajednicu 1Foto: Pixabay/Uroburos

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila je nedavno Vidovdan praznikom tog grada, kako bi odala počast srpskoj zajednici u tom gradu i jednoj od najvećih u SAD.

„Naša srpska zajednica ima duboku istoriju u našem gradu i srećni smo da podržavamo ovaj važan praznik“, istakla je tom prilikom.

Na pitanje kako komentariše ovu odluku, novinar koji trenutno živi i radi u Čikagu Antonije Kovačević prokomentarisao je da je ovo najveće priznanje američkim Srbima još od 1918. godine.

„Tada je predsednik Vilson naredio da se iznad Bele kuće zavijori srpska zastava. Sada bi ovakvu odluku trebalo iskoristiti kao zamajac da se srpska dijaspora ujedini oko zajedničkih ciljeva i prevaziđe podele koje datiraju još od Drugog svetskog rata. Srbi u Čikagu i Ilinoisu su dovoljno brojni i finansijski jaki da na izborima za nekoliko godina kandiduju i svog guvernera i svog senatora, sve zavisi od njih, tj. od činjenice koliko su u stanju da se ozbiljno organizuju“, istakao je Kovačević.

Predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva Dragan Milić smatra da je to izuzetna vest za srpsku dijasporu u SAD.

„Gradonačelnica Čikaga je prepoznala i potvrdila značaj naše dijaspore, koja je u tom gradu velika, kao i jednog od naših najznačajnijih istorijskih praznika“, kazao je.

On je istakao i da je to potvrda sve jačih veza i razumevanja između SAD i Srbije.

„Obeležavanje 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući 2018. godine, kao i još nekoliko drugih događaja, među kojima i proglašenje Vidovdana praznikom grada Čikaga, okolnosti su koje jasno ilustruju otopljavanje i unapređenje odnosa između naše dve zemlje“, objasnio je on.

Novinar i publicista Đorđe Randelj kazao je da je to lepo zato što je Čikago najveći srpski grad posle Beograda.

„U Čikagu ima 400.000 Srba sigurno, više nego u Novom Sadu i Nišu. Ja to pozdravljam, imam tamo rodbine, tetka mi je tamo sahranjena pored Karla Maldena, Mladena Sekulovića, na groblju u Libertvilu u manastiru Nova Gračanica. To je centar srpskog izbeglištva“, dodao je on.

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić naveo je da to nije ništa neobično pošto je Čikago jedan od gradova sa kojima Beograd ima bratske odnose, što je ustanovljeno još u vreme dok je on bio ambasador.

„Čikago osim toga ima izvestan broj takvih odnosa i sa drugim gradovima u kojima postoje etničke zajednice iz onih zemalja iz kojih ljudi tamo žive. Uvođenje ovog praznika je verovatno rezultat želje da se takvi odnosi na još neki način obeleže i predstavlja praznik naše zajednice tamo koju čini veliki broj ljudi“, kazao je Vujačić.

Milan Krstić, sa Fakulteta političkih nauka smatra da je ovo sjajan signal za srpsku zajednicu.

„Srpska zajednica čini važan deo Čikaga i dobra je poruka koja se nastavlja na bratimljenje Čikaga i Beograda iz 2005. godine. Podsetimo da je za vreme čvrstog savezništva SAD i Srbije u toku Prvog svetskog rata Vidovdan obeležavan kao kosovski dan širom Amerike i kao srpski nacionalni praznik i nadam se da je ovo indikator nekog budućeg poštovanja Amerikanaca prema srpskim praznicima i Srba prema američkim“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari