Sagovornici Danasa o Šapićevoj izjavi: Gradonačelnik nastavlja da poriče ratne zločine 1foto FoNet/SNS

Izjava gradonačelnika Šapića je odbrana bezakonja. Uklanjanje murala Ratku Mladiću zakonska je obaveza i to na osnovu rešenja Komunalne milicije GO Vračar i Zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu – kaže za Danas Marko Milosavljević, programski koordinator Incijative mladih za ljudska prava, organizacije koja je zatražila uklanjanje Mladićevog murala sa ugla Njegoševe ulice i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu.

Povodom ovog zahteva, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kazao je da ne zna da li je Mladić tokom rata počinio ratne zločine, ali da zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini.

– Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam, izjavio je Šapić.

On je kazao da možemo da govorimo o grafitima u Beogradu i komunalnom redu uvek, ali da moli javnost da u te stvari ne mešate Haški tribunal i njegove presude.

– U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i moraćete da sačekate nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mesto i ispunjava vam te vrste „haških“ želja“, poručio je Šapić.

Odgovarajući na Danasovo pitanje dana kako komentariše ovu Šapićevu izjavu, Marko Milosavljević kaže da na ovaj način  Šapić nastavlja praksu poricanja zločina,

– Tendenciju ka tome  pokazao je i kada je za zamenika GO Novi Beograd postavio Svetozara Andrića, osnivača logora Sušica u Vlasenici i načelnika štaba Drinskog korpusa VRS od jula 1995. godine. Njegova izjava je porazna jer je uklanjanje murala i grafita posvećenih osuđenim ratnim zločincima, kao što smo to rekli ranije, semafor koji pokazuje – da li ima ili nema vladavine prava u ovoj zemlji. Podsetio bih gradončelnika da je naziv zavereničke akcije da se ubije premijer Đinđić bio “Stop Hagu”, pa mislim da bi i nad tom činjenicom mogao da se zamisli – kazao je sagovornik Danasa.

On je dodao da „umesto što negira sudske presude i predstavlja Mladića kao spasioca srpskog naroda u BiH, gradonačelnik bi trebalo da se informiše da je za zločin koji je presudama dva međunarodna suda u Hagu i jednog domaćeg suda okarakterisan kao genocid, osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora“.

– Osim toga, podsećam gradonačelnika da su pripadnici VRS, Slobodan i Neško Đokić rizikovali živote upravo da bi pomogli četvorici Muslimana koji su preživeli streljanje na vojnoj ekonomiji Branjevo, jednom od mesta masovnih pogubljenja Bošnjaka u julu 1995. godine   Zbog ovako sramne izjave novog gradonačelnika, predlažemo svim opozicionim odborničkim grupama u Skupštini Beograda da iniciraju uklanjanje murala i grafita ratnim zločincima u Beogradu i tako – operu obraz glavnog grada Srbije – zaključio je Milosavljević.

Na drugoj strani, Dragan Popović, iz Kuće ljudskih prava, kaže za Danas da „baviti se mišljenjem Šapića o bilo čemu, a posebno o ratnim zločinima i međunarodnom pravosuđu, prilično je mučan i uzaludan posao“.

– Mural Mladiću je spomenik Vučićeve vlasti i preciznije svedoči o njenim vrednostima od svih izveštaja i analiza. Stajao je za vreme Vesića, stajaće i za vreme Šapića, sve dok ne stigne drugačija naredba sa Andrićevog venca – navodi Popović.

Da je Ratko Mladić pravosnažno osuđen podseća i Aleksandar Radovanović, predsednik Izvršnog odbora PSG.

– Aleksandar Šapić je dužan da poštuje zakon i ukloni sve neprimerene grafite, a ne da se bavi odlukama Međunarodnog suda. Ratko Mladić je pravosnažno osuđeni ratni zločinac, a slavljenje njegovog lika i dela i negiranje zločina može dovesti samo do novih sukoba na Zapadnom Balkanu. Beogradu je potreban gradonačelnik koji će odluke donositi u interesu građana, a ne sopstvenog rejtinga, i nadam se da će ga već naredne godine dobiti – navodi Radovanović.

Na drugoj strani, Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, kaže da Ratku Mladiću je mesto i u čitankama i na muralima.

– Radovan Karadžić i Ratko Mladić, oci osnivači RS, ne treba da budu na muralima već na prvim stranicama istorijskih čitanki kao srpski prvaci koji su sprečili novi genocid nad Srbima na prostorima sadašnje BiH, treći u istom veku, i oni koji su zajedno sa srpskim narodom napravili RS, najveću srpsku pobedu u poslednjih 100 godina. Dok ne dođu u čitanke, stajaće na muralima, uprkos volji Haškog tribunala i beogradskih autošovinista – kaže Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari