Inicijativa mladih pozvala Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural posvećen Ratku Mladiću 1Foto: Danas

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) pozvala je danas gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural posvećen Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

Već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu su ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata, ukazuje Inicijativa mladih.

Krajnje je vreme, dodaju, da gradske službe očiste obraz Beograda i Srbije uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima, kao i simbola ruske agresije na Ukrajinu poput slova Z.

Mural s likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula u Beogradu prošle godine, a već narednog dana crvenom bojom ižvrljana je ruka kojom Mladić salutira, podseća se u saopštenju.

Rešenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku, a pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, Inicijativa je u koordinaciji sa stambenom zajednicom, najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar, koji je zabranjen.

Posle izjave gradonačelnika Šapića od 17. jula u Sokocu da „treba odati poštu svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji“, apelujemo na njega da inicira podizanje spomen obeležja u Batajnici, gde su u tajnoj masovnoj grobnici pune dve godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca koji su ubili pripadnici MUP Srbije i Vojske Jugoslavije, dodaje Inicijativa.

Ovaj apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi, precizira se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.