Šahista Markov: Smatrali smo da nam je država učinila nepravdu, tužili smo je sudu u Strazburu i dobili 1foto: Dnevnik.rs

Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da su slepi novosadski šahisti Branko Negovanović, Sretko Avram, Živa Markov i Dragoljub Baretić bili diskriminisani od države Srbije i naložio da im se na ime nematerijalne štete isplati po 4.500 evra, kao i po blizu 4.000 evra na ime sudskih troškova.

To nije sve, sud smatra da bi trebalo da im se isplate i svi iznosi na ime osvojenih medalja na šahovskim olimpijadama, kao i druge prinadležnosti.

Pomenuta četvorica slepih šahista, od kojih je Dragoljub Baretić u međuvremenu preminuo, osvojili su u periodu od 1961. do 1992. niz medalja za Jugoslaviju, kao deo reprezentacije, na šahovskim olimpijadama slepih.

Najveći uspeh gospodina Baretića je zlatna medalja, dok su ostali osvojili srebrne medalje. Oni su jedini među sportistima bili izostavljeni iz uredbi, a kasnije i zakona kojima je bilo uređeno nagrađivanje sportista, koji su svojim uspesima doprineli ugledu naše zemlje.

Srbija je 2006. godine uvela Uredbu o priznavanju i nagrađivanju sportskih dostignuća kojom se predviđen nacionalni sistem priznanja i nagrađivanja, a koji se sastoji od počasne diplome, doživotne mesečna novčana naknada i jednokratna novčana isplata.

Šahovski savez Srbije preporučio je 2007. da jedan broj šahista, koji su osvajali medalje na međunarodnim takmičenjima,
uključujući i podnosioce prijava, bude i formalno predložen za dodelu nacionalnih sportskih priznanja, ali su u tome izostavljeni samo slepi šahisti.

Kao da nije bilo dovoljno što ih je život diskriminisao gubitkom vida.

Šahista Markov: Smatrali smo da nam je država učinila nepravdu, tužili smo je sudu u Strazburu i dobili 2

„Morali smo da idemo do kraja zbog neke naše satisfakcije. Od početka smo osećali da nismo stavljeni u ravnopravan položaj sa ostalim kolegama spotistima invalidima. Mislili smo da nam je učinjena nepravda“, kaže za Danas Živa Markov, predsednik novosadskog Šahovskog kluba slepih i slabovidih „An pasan“.

Tri godine su slepi šahisti pokušavali da se dogovore sa ministrima sporta da i oni budu tretirani kao ostali sportisti i dobiju zaslužena priznanja i novčane nagrade za osvojene medalje.

Kako su se menjali ministri, tako je opadala i njihova podrška da se to zakonski uredi.

Zbog toga su 2010. pokrenuli sudski postupak i dvaput dobijali spor u Osnovnom sudu u Novom Sadu, ali su Viši sud, a kasnije i Ustavni sud, presuđivali u korist države.

Markov podseća da su pre tri godine išli čak i kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„On nam je rekao da to treba da se reši i naložio ministru Udovičiću, ali je ministar kasnije kazao da predsednik nije tako mislio i da to što mi tražimo nije po zakonu“, priča Markov.

On kaže da sada očekuju da država isplati sve što je sud u Strazburu dosudio u njihovu korist, ali i nagrade koje im kao i drugim sportistima sleduju na ime osvojenih medalja.

Pravna zastupnica slepih šahista advokatica Milina Dorić kaže da država Srbija mora da poštuje presudu suda u Strazburu.

Dodaje da će insistirati da im se plati celokupna naknada na ime štete, sleduju im novčane nagrade za osvojene medalje, ali i ogromne kamate po presudama još iz 2010. godine

„ Tražićemo od Vlade Srbije da im isplati sve na ime štete, a pozvaćemo veštake da izračunaju iznos kamate. Gledaćemo da se sve to okonča ove godine, jer spor traje već 13 godina. Oni su već stari i prilično izmoreni“, kaže Milina Dorić, koja je pre šest godina preuzela zastupanje šahista od svog oca Žarka Dorića.

Kada presuda postane pravosnažna, ona se prosleđuje Komitetu ministara Saveta Evrope radi nadzora nad njenim izvršenjem, navodi se u presudi Suda za ljudska prava u Strazburu.

Višemilionske odštete za diskriminaciju

Srbija nagrađuje osvajače zlatnih medalja na olimpijadi i svetskim prvenstvima sa 70.000 evra, srebrnih 60.000 i 50.000 evra za bronzane. Iznosi su menjani počev od 2006. kada je uvedeno nagrađivanje i za ekipne sportove iznosi su nešto manji. Uz tu jednokratnu isplatu, osvajačima medalja se mesečno isplaćuju sume od dve do tri prosečne plate.
Kad se sve to pomnoži sa brojem meseci od 2010. godine i dodaju kamate, slepim novosadskim šahistima sleduju višemilionski iznosi. U dinarima svakako, a možda i u evrima. Diskriminacija košta.

 

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari