Zastupnik BIH u tužbi BIH protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softić izjavio je da smatra da je pravni tim BIH uspeo da dokaže optužnicu prema kojoj je „bivša SR Jugoslavija počinila genocid u BIH“. Međunarodni sud pravde u Hagu treba da u ponedeljak, 26. februara, donese presudu o tužbi koju je BIH 1993.

Zastupnik BIH u tužbi BIH protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softić izjavio je da smatra da je pravni tim BIH uspeo da dokaže optužnicu prema kojoj je „bivša SR Jugoslavija počinila genocid u BIH“. Međunarodni sud pravde u Hagu treba da u ponedeljak, 26. februara, donese presudu o tužbi koju je BIH 1993. podnela protiv tadašnje Jugoslavije.
Prema tužbi, nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni Srbi su počinili genocid po nalogu tadašnje vlasti u Beogradu.
„Srbija ne može pobeći od činjenice da su pojedine sudske presude Haškog tribunala već potvrdile navode tužbe o počinjenom genocidu, kao što je onaj u Srebrenici, gde je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka“, rekao je Softić za jučerašnje izdanje sarajevskog Dnevnog avaza.
On je dodao da tužba nije usmerena protiv srpskog naroda, nego protiv država kao pravnih lica.
„Pravno lice države ne može se identifikovati s njenim državljanima, to je apsolutno nemoguće. Treba biti jasno da se za počinjeni genocid ne krivi srpski narod, već državni i vojni vrh SRJ“, izjavio je Softić.
On smatra da, iako je reč o tužbi protiv SRJ, posledice pozitivne presude u korist BIH „pokosiće sve građane Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, isto kao što će takva presuda ići u prilog svim građanima BIH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost“.
„Ma koliko to izgledalo apsurdno, nemoguće je drugačije postaviti stvari“, rekao je Softić.
Državna televizija BHT1 direktno će prenositi izricanje presude. Specijalni program BHT1 počeće u 9.45 pregledom najznačajnijih detalja iz istorijata procesa, a istog dana, sve informativne emisije biće posvećene tom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari