Samit u Londonu bez Deklaracije o REKOM-u 1Foto: Fonet/Filip Stevanović

Čvrsto obećanje predsednika Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije da će premijeri vlada pomenutih zemalja, na samitu u Londonu, 10. jula, potpisati Deklaraciju o osnivanju REKOM-a nije donelo očekivane rezultate, saopštila je danas Koalicija za osnivanje Regionalne komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše SFRJ (REKOM).

Do objave ove informacije, Koalicija za REKOM nije primila odluke vlada svih pomenutih zemalja, što je uticalo da organizator samita, Ministartsvo spoljnih poslova Velike Britanije, zaključi dnevni red bez planirane tačke – Deklaracije o REKOM-u.

„Potpisivanje Deklaracije o REKOM-u je osmišljeno kao manifestacija spremnosti lidera postjugoslovenskih zemalja da se zajednički bave nedavnom prošlošću, utvrđivanjem činjenica o raznim zločinima i žrtvama, i kao poziv preostalim postjugoslovenskim zemljama – Hrvatskoj, BiH i Sloveniji da zajednički ponesu teret prošlosti i dopinesu izgradnji kulture saosećanja i poštovanja svih žrtava ratova devedestih godina“, ističu u Koaliciji za REKOM i naglašavaju da će nastaviti saradnju i dogovor sa institucijama postjugoslovenskih zemalja u vezi sa osnivanjem ove Regionalne komisije.

Podsetimo, plan Koalicije za REKOM je bio da se Deklaracija o osnivanju ove Regionalne komisije potpiše sledeće sedmice na samitu u Londonu. Potom bi REKOM bio osnovan već u junu 2020, otpočeo s radom u aprilu 2022, a svoju misiju okončao do kraja 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari