Samoizolacija u evropskim državama uglavnom obavezna 1Foto: FoNet/ MOD

Nako prvobitne odluke da će domaćim i stranim državljanima za ulazak u Srbiju biti potreban negativan test na korona virus, odnosno da će morati u 14-dnevnu samoizolaciju ako ne poseduju ovakav nalaz, iz Kriznog štaba je stigla preporuka da ovakve mere ipak nisu potrebne, te da je dovoljno da se putnicima uruči zdravstveno upozorenje u kojem se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić objasnio je juče da će Srbija otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom od 1. juna, ali i da se čeka potvrda tih zemalja da li će i njihove granice biti otvorene za državljane Srbije.

– Njihovi građani će moći da ulaze u Srbiju, ali te zemlje moraju nama da odgovore da li naši građani mogu tamo da idu. Nisu nam još odgovorili, rekao je Dačić na TV Prva. On je dodao i da će od 15. juna biti otvorene granice i sa Bugarskom i Grčkom.

Za sada u celoj Evropi postoje ograničenja što se tiče međunarodnih putovanja, a pojedinačne zemlje propisuju posebne uslove pod kojima je dozvoljen ulazak strancima.

Pored medicinara za sada prednost uglavnom imaju putnici sa boravišnim, odnosno radnim dozvolama, kao i oni koji putuju iz poslovnih razloga.

Pri tome, većina zemalja očekuje od došljaka da po ulasku u zemlju provedu 14 dana u samoizolaciji dok pojedine države, poput Austrije, nude i alternative u vidu negativnog testa na koronu.

Kada je u pitanju region, situacija se razlikuje od države do države. Dok recimo Crna Gora još ne najavljuje otvaranje granice, a zvaničnici te zemlje poručuju da će to biti jedna od poslednjih mera, u Hrvatskoj polako popuštaju prethodno nametnute restrikcije.

Samoizolacija u evropskim državama uglavnom obavezna 2

Tako sada na teritoriju ove zemlje mogu ući stranci koji imaju opravdan ekonomski ili poslovni razlog za boravak u zemlji, odnosno oni koji poseduju neku nekretninu na teritoriji Hrvatske, kao i diplomate, zdravstveni radnici, prevoznici robe i slično.

Svi putnici moraju se pridržavati opštih uputstava hrvatskog zavoda za javno zdravlje, međutim samoizolacija nije obavezna.

U susednoj Sloveniji, koja je prva evropska zemlja koja je odjavila epidemiju korona virusa, najavljeno je postepeno otvaranje granica, a kako je ranije rečeno agenciji Beta iz slovenačke ambasade za sada je iz Srbije moguć ulazak samo za one putnike koji imaju važeću dozvolu za boravak ili rad u toj zemlji.

Oni pri ulasku dobijaju rešenje o karantinu od 14 dana, što je inače mera koja je obavezna samo za državljane zemalja koje nisu u Evropskoj uniji.

U regionu pored Crne Gore, ni Bosna i Hercegovina nije još uvek otvorila granice, ali postoji najava da bi se to moglo desiti početkom sledećeg meseca.

Kako je rekao predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija granice bi trebalo da budu otvorene od 1. juna, dok će u poslednjoj sednici maja biti omogućen ulazak u BiH poslovnim ljudima iz inostranstva, uz obavezno poštovanje svih mera koje definišu zdravstveni radnici.

Pri tome neke od mera koje su najavljene je i negativan PCR test na korona virus ne stariji od dva dana, prenela je agencija Beta.

I evropske zemlje poput Austrije, Nemačke, Italije, Francuske, u kojima živi i radi najviše srpskih državljana, takođe postepeno otvaraju granice za došljake ali pod posebnim uslovima.

Tako srpski državljani mogu ući u Nemačku ako poseduju boravišnu dozvolu ili nacionalnu vizu Nemačke, neke EU zemlje i još jednog broja zemalja kako bi se vratili u svoje mesto stalnog boraka.

Pored njih, na teritoriju ove zemlje mogu ući supružnici nemačkih odnosno EU državljana, roditelji dece koja imaju nemačko državljanstvo kao i medicinsko osoblje.

Pri tome većina nemačkih pokrajina traži 14-dnevni karantin za putnike koji dođu iz inostranstva, dok je nošenje maski obavezno u javnom prevozu i prodavnicama.

Poput Nemačke i Francuska dozvoljava ulazak putnicima sa boravišnom dozvolom i medicinarima, ali i onima koji u Francusku dolaze radi nastavka školovanja, posete roditeljima u domu za stare i još nekim specifičnim situacijama.

Pri tome, francuska vlada najavila je mogućnost smeštanja u karantin osoba koji dolaze iz inostranstva i koji su boravili u oblasti koja se može smatrati za zonu cirkulacije infekcije.

Na drugoj strani iz Italije stižu najave da bi ta zemlja od početka juna mogla da otvori granice za turiste.

Ovo je rekao premijer Đuzepe Konte dok je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo nagovestio da bi pomenuto otvaranje granica moglo da važi samo za građane EU.

Prema informacijama koje su dostupne na sajtu italijanske ambasade u Srbiji, do 2. juna u Italiju mogu da uđu samo osobe koje dokažu da u zemlju ulaze zbog posla, iz zdravstvenih razloga ili „apsolutne hitnosti“.

Nakon ovog datuma pa do 15. juna ulazak će biti dozvoljen državljanima Evropske unije, zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma, i još nekim državama.

Pri tome, putnici moraju da se jave Odeljenju za prevenciju nadležne teritorijalne zdravstvene ustanove, koji će im odrediti meru samoizolacije od 14 dana.

Za razliku od prethodno pomenutih država, Austrija pored samoizolacije putnicima nudi i mogućnost da prilože negativan PCR test na koronu kako bi izbegli karantin.

Test je inače moguće uraditi na aerodromu u Beču, rezultati se čekaju tri sata a cena je 190 evra. Za sada Austrija je otvorena za osobe koje su državljane zemalja EU, EEA, Švajcarske kao i članove njihovih porodica.

Ostali stranci mogu da uđu u zemlju ako imaju boravišnu dozvolu, dugoročnu (D) vizu, odnosno dokument kojim dokazuju pravo boravka.

Grčka se otvara za turiste u junu

Premijer Grče Kirijakos Micotaki najavio je da će njegova zemlja otvoriti granice za turiste od 15. juna. „Od 15. juna sezonski hoteli moći će da budu ponovo otvoreni, a direktni međunarodni letovi ka našim turističkim destinacijama postepeno počinju 1. jula“, rekao je Micotakis u televizijskom obraćanju, prenosi AFP. Istovremeno, iz grčke vlade je najavljeno da negativan test na koronu neće biti neophodan prilikom ulaska u ovu mediteransku zemlju. Istovremeno, Turksa otvara turističku ponudu prvo za domaće turiste a potom i za strance, što bi prema nekim najavama moglo da se desi u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari