Selekcija Italije, koja je pre četiri godine podigla pehar šampiona sveta, završila je nadmetanje na Mundijalu u Južnoj Africi već posle grupnog dela takmičenja nakon što su ih odlični reprezentativci Slovačke savladali sa 3:2.

Na ovaj način izabranici Vladimira Vajsa seniora izborili su plasman u osminu finala gde su se pridružili Paragvaju, dok su se „azuri“ neslavno pridružili vicešampionima Francuzima koji su nekoliko dana ranije spakovali kofere.

Debitanti na Svetskim prvenstvima odigrali su hrabro meč protiv još uvek aktuelnih šampiona, demonstrirali dobru igru na sredini terena i prvi poveli u 25. minutu golom Viteka koji je nakon greške De Rosija sa dvadesetak metara pogodio donji desni ugao golmana Marketija. U nastavku igre Italijani su nastavili da igraju bezidejno, napad je bio odsečen od sredine terena, a konfuziju u odbrani „azura“ još jednom je iskoristio Vitek i u 73. minutu udvostručio vodstvo.

Svetski prvak tada je zaigrao na sve ili ništa, nekako konsolidovao redove, što im je donelo smanjenje rezultata na 2:1 u 81. minutu i nadu da bi još jednim pogotkom prošli dalje. Ovakav epilog samo osam minuta kasnije preduhitrio je rezervista Kopunek i povećao na nedostižnih 3:1. „Azuri“ su do poslednjeg zvižduka uspeli da smanje na 3:2 pogotkom Kvaljarela u sudijskoj nadoknadi. Italijani su u svom stilu imali šansu i za novi pogodak, ali je Pepe promašio loptu i svoje saigrače spakovao kući.

U drugom meču grupe F Paragvaj je remijem bez golova protiv još jednom odličnog Novog Zelanda došao do novog boda koji im je omogućio prvu poziciju pred osminu funala. U prvom delu susreta u kojem se najviše igralo na sredini terena najbolju šansu za pogodak imao je Kapiten Paragvaja Denis Kanisa. Protivnici selekcije Srbije na pripremama u Austriji uzvratili su u 48. minutu, ali je Sajmon Eliot bio neprecizan. Paragvaj je potom nastavio napade ali su mreže mirovale do poslednjeg sudijskog zvižduka.

SLOVAČKA – ITALIJA 3:2 (1:0)

Strelci: Vitek 25, 73, Kopunek 89 – Di Natale 81, Kvaljarela 90+2. Grad: Johanesburg. Stadion: Elis park. Gledalaca: 53.412 Sudija: Hauard Veb (Engleska). Žuti kartoni: Štrba, Vitek, Pekarik, Muha (Slovačka), Kanavaro, Kjelini, Pepe, Kvaljarela (Italija).

Slovačka: Muha, Zabavnik, Durica, Škrtel, Pekarik, Štoh, Kucka, Štrba (od 87. Kopunek), Hamšik, Vitek (od 90. Šestak), Jendrišek (od 90. Petraš).

Italija: Marketi, Krišito (od 46. Mađo), Kjelini, Kanavaro, Zambrota, Montolivo (od 56. Pirlo), De Rosi, Gatuzo (od 46. Kvaljarela), Di Natale, Jakvinta, Pepe.

PARAGVAJ – NOVI ZELAND 0:0

Grad: Polokvane. Stadion: Piter Mokaba. Gledalaca: 34.850. Sudija: Juići Nišimura (Japan). Žuti kartoni: V. Kaseres, Santa Kruz (Paragvaj), Nelsen (Novi Zeland).

Paragvaj: Viljar, Morel, Da Silva, H. Kaseres, Kanjiza, Vera, V. Kaseres, Riveros, Valdez (od 67. Benitez), Kardozo (od 66. Barios), Santa Kruz.

Novi Zeland: Paston, Smit, Nelsen, Rid, Lokhed, Vicelić, Eliot, Bertoš, Smelc, Kilen (od 79. Broki), Falon (od 69. Vud).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari