Utvrđivanje državne granice između Hrvatske i Crne Gore trajnim sporazumom, kao i plaćanje ratne odštete za razaranje Dubrovnika i Konavala u proteklom ratu bile su među glavnim temama jučerašnjeg sastanka hrvatskog premijera Ive Sanadera i njegovog crnogorskog kolege Željka Šturanovića.

Utvrđivanje državne granice između Hrvatske i Crne Gore trajnim sporazumom, kao i plaćanje ratne odštete za razaranje Dubrovnika i Konavala u proteklom ratu bile su među glavnim temama jučerašnjeg sastanka hrvatskog premijera Ive Sanadera i njegovog crnogorskog kolege Željka Šturanovića. Šturanović je juče doputovao u zvaničnu posetu Zagrebu. Na novinarsko pitanje da komentarišu izbor radikala Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije, oni su bili saglasni da Srbiji treba demokratska vlada koja će je izvesti na put evropskih integracija.
– Politika Nikolićeve stranke nije evropska politika. Ovo je epizoda koja, nadam se, neće dugo trajati – istakao je Sanader, a Šturanović je dodao da Crna Gora „želi u Srbiji videti demokratsku vladu koja bi vodila politiku evropskih perspektiva“.
Sanader je pozdravio napore nove crnogorske vlasti da se distancira od politike koja je dovela do razaranja Dubrovnika i Konavala devedesetih godina, rekavši da je to „put koji može zalečiti rane nastale devedesetih“. Najavio je da će uskoro početi izrada trajnog sporazuma o granici između Hrvatske i Crne Gore, koji bi zamenio dosadašnji privremeni sporazum, potpisan s nekadašnjom Državnom zajednicom Srbija i Crna Gora.
Kao poseban interes svoje vlade Šturanović je naveo potpisivanje sporazuma o recipročnom regulisanju imovine hrvatskih i crnogorskih preduzeća, kao i sporazum o upravljanju vodama, važan zbog snabdevanja vodom Herceg Novog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari