Šapić o Lukasovom vređanju Žakline Tatalović: Nisam ničiji advokat 1Foto: Medija centar

Novinarska udruženja i šira javnost oštro su reagovali i osudili najprizemnije seksističke uvrede koje je pevač Aca Lukas izneo na račun novinarke N1 Žakline Tatalović u Hit tvitu na TV Pink.

Kako je naveo NUNS, turbo-folk pevač Aleksandar Vuksanović je nastavio niz neargumentovanih i difamatorskih napada kojima je Tatalović „izložena godinama unazad od državnih funkcionera i tabloidnih novinara samo zato što otvara teme i postavlja pitanja u javnom interesu“.

Udruženje je ukazalo da je urednica i voditeljka emisije Verica Bradić, bez obzira što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, morala već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, uz napomenu da je žalosna činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog sagovornika.

Druga dva gosta – Aleksandar Šapić i Zoran Ćirjaković su ćutali i gledali u pod.

Na pitanje zbog čega nije reagovao dok je Lukas vređao Žaklinu Tatalović, predsednik SPAS-a kaže za Danas da on nije ničiji advokat, staratelj, roditelj ili vaspitač da bi reagovao.

– Ne ulazim u međusobne sukobe drugih ljudi, a naročito ne određujem način kako će ko kome odgovarati na provokacije. To je stvar ličnog izbora. Inače se trudim da i kada mene drugi otrovno provociraju, ipak zadržim hladnokrvnost i pristojnost. Sam nikada prvi druge ne provociram, iako vidim da je to sad moderno da prvo provocirate, a posle toga se žalite i od sebe pravite žrtvu. Drugo, ne sećam se da sam ikada reagovao na bilo čije ponašanje u bilo kojoj emisiji, pa ne znam zašto ste očekivali da juče reagujem – ističe Šapić za Danas.

Uvrede koje je na TV Pink izrekao pevač Aca Lukas osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS).

„Iako je voditeljka emisije Verica Bradić pokušala da zaustavi šovinistički napad pevača Aleksandra Vuksanovića (Ace Lukasa) na novinarku, televizija Pink ipak snosi deo odgovornosti za ono što se desilo“, saopštio je UNS. UNS je pozvao sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare i podsetio da svako ima pravo da kritikuje rad medija i novinara, ali da se „ovakvo vređanje ne može opravdati slobodom govora“.

TV N1 je takođe najsnažnije osudila govor mržnje i uvrede koje je u Hit tvitu Žaklini Tatalović uputio Aca Lukas.

„Neshvatljivo je da jedan nacionalni kanal dopusti gotovo jednočasovno prostačko i primitivno vređanje u svom programu i da ne prekine emisiju koja se u potpunosti pretvorila u obračun sa jednom novinarkom. Neobična nesposobnost, inače iskusne voditeljke emisije ‘Hit Tvit’, da zaustavi takvo skandalozno ponašanje, spremno uključivanje drugog gosta Zorana Ćirjakovića u napade na N1, kao i upadljivo ćutanje trećeg gosta, lidera SPAS-a Aleksandra Šapića, stvara gorak utisak da je cela emisija realizovana smišljeno, upravo sa planom i ciljem prostačkog obračuna sa novinarkom N1 Žaklinom Tatalović, kao i sa N1“, saopštila je ova televizija.

Kako su naveli, nesumnjivo je da je pevač Aleksandar Vuksanović pogodio ton gotovo svakodnevnih napada na N1 i njegove novinare, koji dolaze iz krugova vlasti i provladinih tabloida.

„N1 zahteva od REM-a da osudi ovakvu zloupotrebu nacionalne frekvencije i odmah zaustavi pretvaranje televizija sa nacionalnom frekvencijom u medijske alate za obračune i napade na druge medije i njihove novinare. N1 poziva Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost da, u skladu sa svojim kompetencijama, odmah raspravlja o ovom skandalu, a profesionalna novinarska udruženja, druge medije i nevladine organizacije koje se bave medijima da osude primitivno vređanje novinarke N1“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će N1 o ovom događaju obavestiti sve relevantne međunarodne organizacije koje se bave medijima, uključujući Međunarodne federacije novinara, OEBS, kao i nadležna tela Evropske unije.

NUNS: Lukasova retorika nastavak Vučićeve

Za NUNS je vrsta govora koju smo čuli na Pinku samo nastavak retorike koju praktikuje Aleksandar Vučić.

„Rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je predsednik SNS i Republike Srbije izneo na račun novinara i medija u petak uveče prilikom obilaska gradilišta u Zemunu“, naveo je NUNS. Udruženje je upozorilo da su razmere napada i pritisaka na novinare odavno prešle sve granice, da su tokom leta dovele i do otvorenog fizičkog nasilja nad njima i da zato zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije da sankcionišu emitere koji svakodnevno u svojim programima podstiču nasilje i šire govor mržnje i netrpeljivosti.

Bradić: Zloupotreba emisije za privatni sukob

Urednica i voditeljka emisije Hit tvit Verica Bradić istakla je za Danas da joj se čitava situacija u emisiji nije dopala, te da je zbog toga reagovala i prekinula Lukasa. „Mislila sam da je to način da se zaštiti javni prostor od postupaka koji načelno nije prihvatljiv, a to je upotreba emisije za jedan u suštini privatni sukob. Da vas podsetim, potpuno neprihvatljiva reakcija Ace Lukasa je usledila posle neprihvatljivog tvita, tj. uvrede koju je na njegov račun iznela Žaklina Tatalović“, ističe Bradić, dodajući da je nebitno da li je ona lično na nečijoj strani „i ako jeste, na čijoj“.

Novinarke protiv nasilja usuđuju ponašanje Lukasa

Grupa Novinarke protiv nasilja ocenjuje kao nedopustivo ponašanje folk pevača Ace Lukasa u emisiji Hit Tvit na Televiziji Pink. Lukas je, kako navodi Grupa u saopštenju, na vulgaran način izneo niz neupitno seksističkih uvreda na račun novinarke Televizije N1 Žakline Tatalović. Tokom cele emisije, ovaj pevač, „sa ranijom istorijom nasilja prema ženama“, konstantno se osvrtao na ličnost Žakline Tatalović, vređajući njen izgled i dostojanstvo svojim izjavama. „Ovakvi napadi, praćeni ponižavanjem novinarki zbog fizičkog izgleda, bez razmatranja njihovih profesionalnih veština, sa zlonamernim ili omalovažavajućim komentarima u vezi sa njihovim stilom oblačenja, predstavljaju primer pokušaja diskreditacije žena u medijima, naročito ako izveštavaju o osetljivim društvenim i političkim temama“, navodi se u saopštenju. Grupa skreće pažnju uredništvu i voditeljima i voditeljkama emisija da su dužni da odlučnije reaguju na govor mržnje, jer su u suprotnom „saučesnici koji ovakav način komunikacije omogućavaju i ohrabruju“.

Pašalić: Verbalno nasilje na Pinku

„U emisiji „Hit tvit“ na Televiziji Pink pevač Aca Lukas je na najprimitivniji način izvređao novinarku TV N1 Žaklinu Tatalović i na delu demonstrirao pokaznu vežbu verbalnog nasilja, svestan da za takvo ponašanje neće snositi posledice ni on, ni autorka i voditeljka emisije, ni Pink kao emiter“, saopštio je zaštitnik građana Zoran Pašalić. On je upozorio da u proteklih nekoliko meseci napadi na novinare, a posebno novinarke, ne jenjavaju, već je, štaviše, vređanje i ismevanje novinarki sve češće i brutalnije i upozoravaju na rastuću netrpeljivost, kao i na nemogućnost uspostavljanja elementarnog dijaloga u društvu. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari