Šapićev trk u mestu: Kako kandidati za gradonačelnika vide prvi kvartal "nove" vlasti u Beogradu 1Aleksandar Šapić Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV

Nešto više od sto dana beogradske vlasti Aleksandra Šapića obeležili su brojni nepopularni potezi: od postavljanja bivšeg predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića na mesto gradskog menadžera, preko osnivanja duplih javnih komunalnih preduzeća do prepucavanja sa bivšim zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i novinarima.

Beograđani se mahom žale na raskopane i nikad završene radove na ulicama, stalne kilometarske gužve u saobraćaju, neretko i kolaps, nerešen problem divlje gradnje, nepostajanje kanalizacione mreže, očajan gradski prevoz…

Ipak, ima i onih koji Šapićeve poteze pozdravljaju poput kandidata za gradonačelnika na prošlim gradskim izborima ispred SRS – akademika Miljka Ristića i kandidata SPS – advokata Tome File.

Nosilac liste za beogradske izbore koalicije „Moramo“ Dobrica Veselinović za naš list kaže da je prvih sto dana nove naprednjačke vlasti pokazalo kontinuitet loših politika koje sprovodila i Vesićeva uprava.

– Iako Aleksandar Šapić pokušava da za sve probleme okrivi prethodnu upravu, koja je iz iste stranke, jasno je da se radi samo o traženju krivca, a da će svi problemi ostati građanima. Samo je jedan od primera izlivanje ilegalne kanalizacije u Mirijevskom naselju u dužini većeg potoka. Ovakvi problemi danas nisu više incidenti u gradu, već su posledica zanemarivanja infrastrukturnih problema, pogrešnih prioriteta i vođenja grada isključivo interesima investitora, zaključuje Veselinović.

Jedan od osnivača Inicijative „Ne davimo Beograd“ naglašava da se politika ipak, posle dužeg vremena vratila u Beograd i da gradski parlament ima novu energiju. Veselinović ističe da u gradskoj skupštini bez prestanka ukazuju da je nastavljeno sa otuđivanjem i komercijalizacijom javnih i prirodnih dobara, sa štetnim projektima i populističkim merama, a sve to umesto rešavanja stvarnih problema kao što su zagađenje, saobraćaj, investitorski urbanizam, nedostatak kanalizacije, inflacija, rast cena namirnica i stambena kriza koja sve pogađa.

Nemanja Šarović, predsednik pokreta „Ljubav-Vera-Nada“ i kandidat za gradonačelnika pomenutog pokreta, ocenjuje da je teško navesti nešto ozbiljno po čemu bi prvih nekoliko meseci Šapićevog gradonačelničkog mandata bilo upamćeno.

– Promenio je nekoliko direktora javnih preduzeća, unapredio Čučkovića, posvađao se sa nekoliko novinara i eto, prođe vreme. Ako ovako nastavi, pamtićemo ga kao i onog gospodina Radoičičića, po „ništa“, primećuje Šarović.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Patriotskog bloka Borislav Antonijević smatra da je prerano komentarisati dosadašnji učinak Šapića na mestu gradonačelnika, jer kako kaže, do danas ništa nije učinio.

– Na poslednjoj sednici je izneo niz predloga od kojih sam sa nekima saglasan, poput rešenja da naplata autobuskih karata više ne ide preko privatnih preduzeća već preko GSP-a – kaže Antonijević.

Antonijević ukazuje i na niz nejasnoća u merama koje Šapićeva gradska vlast sprovodi – od promena u komunalnim preduzećima, preko nekoliko hiljada strana materijala za sednicu skupštine koje odbornicima stižu nekoliko dana pre same sednice, pa ne postoji ni teoretska mogućnost za pregledanje istih i učešće u raspravi.

– Nema nekih velikih promena u odnosu na prethodni period: sve što gospoda smisle, da li se to nama ostalima svidelo ili ne, biće izglasano jer su oni tako odlučili. Od silnih ulica nisu popravljene ni one u centru grada. Evidentno je da je došlo do okršaja u SNS, sada je konkretno aktuelan sukob Vesić protiv Šapića. Nije nam jasno šta se dešava, ali mislim da ovaj mandat neće dugo trajati. Mislim da će se skupština grada raspustiti jer je ovo stvarno budalaština – zaključuje Antonijević.

Ipak, ne vide svi poteze i aktivnosti novog gradonačelnika Beograda u tako crnom svetlu.

Nosilac beogradske liste radikala Miljko Ristić poručuje da nema primedbi na dosadašnje delanje gradonačelnika. Ristić priznaje da ne prati detaljno rad gradske skupštine, ali da smatra da su Šapićeve akcije za koje saznaje iz sredstava informisanja – pozitivne.

Kandidat Socijalističke partije Srbije Toma Fila ističe za Danas da je on jedan od Šapićevih pristalica i hvali aktuelnog gradonačelnika zbog osnivanja preduzeća “Gradski park”, kao i zbog pristupa rešavanju problema gradskog saobraćaja u Beogradu i dodaje da će teško biti rešen problem neplaćanja autobuskih karata.

– On ima jednu neverovatnu dinamiku koja se i očekuje od sportiste. Želim mu da uspe. Sedeću i dvadeset sati ako treba na sednici da bih glasao za njega, jer on ima želju da to uradi, ali da li će uspeti – ne znam, navodi Fila.

Šapićeva obećanja

„Želim da poručim da ću se jednako boriti za interese svih Beograđana i da je moja obaveza da budem pravedan gradonačelnik – bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo kakvu pripadnost“, rekao je Aleksandar Šapić u obraćanju gradskim odbornicima nakon izbora za prvog čoveka Beograda 20. juna. Kao svoju želju naveo je da Grad bude humaniji, zeleniji, lepši, zdraviji, funkcionalniji… i dodao da će nastaviti da radi na započetim projektima u gradu, a da je prioritet da se “obezbede topli domovi, komunalni red i stabilan gradski prevoz”. Šapić je tada istakao da je Beograd vrsta “jugoistočnog NJujorka”. Jedan od prvih poteza koje je Šapić najavio bio je da će Grad raskinuti ugovor sa turskom kompanijom Kentkart, koja obavlja naplatu karata u gradskom prevozu. Ipak, i danas je nejasno koliko će Beograđane prekid ovog trinaestogodišnjeg ugovora koštati.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Šapićev trk u mestu: Kako kandidati za gradonačelnika vide prvi kvartal "nove" vlasti u Beogradu 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari