Covid-19 vaccination in Belgradefoto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić i regionalni potpredsednik farmaceutske kompanije „Astra Zeneka“ za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik Hans Sijbesma potpisali su danas Memorandum o razumevanju u okviru naučno-istraživačkog projekta BIO4 Кampus.

Brnabić je istakla da saradnja sa kompanijom „Astra Zeneka“ dodatno doprinosi građenju BIO4 Кampusa, kao jedinstvenog ekosistema u regionu Jugoistočne Evrope i mestu prepoznatom na globalnoj mapi istraživanja i razvoja biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka je naglasila da potpisivanje Memoranduma otvara nove mogućnosti i predstavlja dodatni zamajac težnji Vlade Srbije da ostvari uspešnu istraživačko-naučnu saradnju i razmenu znanja i dobrih praksi sa najvažnijim svetskim kompanijama.

Potpredsednik „Astra Zeneke“ za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik istakao je da je veštačka inteligencija važan faktor za rano otkrivanje bolesti iz oblasti onkologije, respiratornih, kao i retkih bolesti.

Sijbesma je rekao da ga raduje što je Srbija prepoznala značaj biotehnološke i biomedicinske revolucije koja suštinski menja i poboljšava svet u kojem živimo i što su deo projekta koji podržava ekonomski i infrastrukturni razvoj naučne zajednice.

Od trenutka kada je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prvi put predstavila BIO4 projekat, kako je istakao Hans Sijbesma, prepoznata je podudarnost zajedničkih ciljeva.

U okviru ovog projekta, „Astra Zeneka“ će finansirati genetsko testiranje na BRCA mutacije kod pacijentkinja sa ranim karcinomom dojke i pružiti podršku primeni veštačke inteligencije za skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća.

Očekuje se da će u budućnosti u Srbiji biti više kliničkih studija ove kompanije s obzirom na to da se planira i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj, rečeno je na sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari