Šarčević: Biće više ličnih asistenata 1Foto: FoNet/Imre Szabo

 Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Beogradu tokom razgovora sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Nilsom Muižnieksom da se zalaže za kvalitetno obrazovanje za svu decu i najavio da će se povećati broj ličnih asistenata.

Zadivljen sam nivoom entuzijazma kojim ti ljudi rade. Imaćemo asistente u većem broju, rekao je je Šarčević.

Govoreći o specijalnim školama, Šarčević je rekao je i da je plan da oko 80 dece ide u redovne škole, kao i da se razmišlja da se primeni model koji omogućava da deca koja imaju teškoće da određene stvari savladaju u redovnoj školi, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar je kazao da su zakonom predviđene sve mogućnosti obrazovanja – obrazovanje kod kuće, kao i obrazovanje u bolničkim ustanovama.

Komesara za ljudska prava Saveta Evrope zanimalo je i koliko su deca pripadnici romske nacionalne manjine uključena u sistem obrazovanja.

Ministar prosvete ocenio je da je obrazovanje romske dece kvalitetno u gradskim sredinama, u kojima su u velikoj meri uključena u osnovno obrazovanje, kao i da se sve više uključuju u srednjoškolsko i univerzitetsko obrazovanje.

Država ima afirmativne mere kada su u pitanju studije, posebno kada je reč o studentkinjama romske populacije, kako bi bilo jednako zastupljene. Kada je u pitanju srednje obrazovanje broj kandidata je sve veći, ali svakako nije dovoljan, naveo je on.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope ocenio je, kako se navodi u saopštenju, da su planovi ko kojima je Šarčević govorio, sjajni i poželeo Ministarstvu prosvete da ih realizuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari