Šarčević: Institut za fiziku od nacionalnog značaja 1Foto: Ministarstvo nauke i prosvete

Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog značaja, a takvu odluku donela je Vlade Srbije na sednici 23. januara, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je sa direktorom tog instituta Aleksandrom Bogojevićem otkrio ploču na ulasku u ovu naučnu ustanovu, na kojoj je ispisan njen novi status. Tome je prethodilo rešenje Komisije za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija koja je u decembru prošle godine ustanovila da Institut za fiziku ispunjava svih 11 zakonom definisanih uslova da bude institut od nacionalnog značaja.

Promena statusa ne znači i dodatno finansiranje, jer to ne predviđa aktuleni zakon, rekao je Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, a direktor Instituta pojašnjava da ova ustanova time dobija priliku da, osim naučne, razvija i druge komponente.

Šarčević: Institut za fiziku od nacionalnog značaja 2Otkri ploču na ulasku u ovu naučnu ustanovu

– To znači kako sve ovo može da služi državi i društvu. Ideja da postanemo ustanova od nacionalnog značaja postoji više od 20 godina, ali se za ovaj status nismo borili zbog nekih budućih budžeta, već da vidimo da li neko želi ovo čime se mi bavimo, a mi vidimo da to može na mnogo načina da koristi društvu – poručio je Bogojević, napominjući da nacionalni institut, između ostalog, znači biti katalizator procesa jačanja i povezivanja pojedinaca i institucija koji unapređuju društvo.

Ministar prosvete je rekao da Institut za fiziku zaslužuje da dobije takav status.

– Ovde se u poslednjih nekoliko godine vratilo 40 naših uglednih istraživača iz sveta. Institut godinama doprinosi promociji nauke i jedna od retkih naučnih ustanova u Srbiji koja uspešno sarađuje i sa privredom – ocenio je ministar Šarčević.

On je podsetio je da je pre manje od dva meseca potpisan ugovor kojim se na Institutu za fiziku pokreće jedan od prioritetnih inovacionih projekata Srbije – obrazovno-inovacioni centar Verokio.

Vladimir Popović je podstio da Institut za fiziku čini oko 10 odsto naučne produkcije, a da je kadrovski potencijal najjači adut te ustanove i da istraživači učestvuju u više od 100 naučnih projekata.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević je istakao da je Institut kao vodeća naučnoistraživačka ustanova u regionu zaslužio novi status zbog značajnog doprinosa u prenošenju naučnog znanja ka privredi, publikacijama u uglednim časopisima i široke međunarodne saradnje.

– Ovo priznanje je značajno i za sam Univerzitet budući da je Institut za fiziku jedan od 11 instituta koji su naši članovi, a što nas čini vodećom naučnoistraživačkom organizacijom u regionu. Žao mi je što Zakon o univerzitetu ne prepoznaje kategoriju univerziteta od nacionalnog značaja, a u budućnosti to očekujem – rekao je Bumbaširević.

Centar izvrsnosti

U Institutu za fiziku, koji je osnovan 1961. godine, radi oko 200 istraživača, a 36 njih odsto ima najviša naučna zvanja. U tekućem projektnom ciklusu istraživači Instituta učestvuju u 32 nacionalna projekta, a od 2013. do danas, je bilo aktivno čak 103 međunarodna projekta i kolaboracija. Na Institutu postoje četiri evropska centra izvrsnosti, koji su u Srbiji akreditovani kao centri izuzetnih vrednosti. Pored toga, u okviru ustanove postoje i dva spin-of preduzeća i inovacioni centar. Intenzivno sarađuju sa Evropskom laboratorijom za nuklearna istraživanja – CERN.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari