Šarčević: Ne vidim razlog da podnesem ostavku 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Učenici osmog razreda sutra će polagati rezervni kombinovani test, jer nećemo da reskiramo.

Policija i BIA istražuju ceo slučaj. Suzili smo istragu na 15 škola u nekih pet gradova, u kojima su testovi otvarani pre propisanog vremena, navodno uz obrazloženje da nisu čitali mejl. Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA – izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je potvrdio da tužilaštvo ispituje majku učenika beogradske OŠ „Ilija Birčanin“ koja je došla u posed testa iz matematike koji je „procureo“ u javnost i zbog čega je otkazan današnji završni ispit iz tog predmeta.

– Ona nije nikakav zaštićen svedok, niti radi u medijima, niti može da krije izvor od koga je dobila test. Ona je uključena u istragu u tužilštvu kao neko ko je učestvovao u prekršaju koji se zove prevara i ona će odati ili neće od koga je dobila test – rekao je Šarčević.

Povodom protesta nekoliko stotina malih maturanata ispred Ministarstva prosvete, ministar je rekao da deca to ne treba da rade, da su imali dan odmora, istina prinudnog, i da su bar nešto mogli da obnove. Poručuje da nema rizika da ijedan učenik bude oštećen zbog pomeranja završnog ispita iz matematike za četvrtak.

Komentarišući zahteve nekih sindikata i političkih stranaka da podnese ostavku, Šarčević je odgovorio da ne zna zašto bi dao ostavku kada je Srbija u izveštaju Evropske komisije ocenjena najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke.

– Ako im to nešto ne znači onda ajde se igramo škole.. to je glupost, to je jedan politički gaf i normalno je da će da traže ostavku..šta mislite da sam ja od juče pa ne znam da će da traže. Ja ću da ostavku da dam onom kome je zvao, neću njima sigirno – rekao je Šarčević.

Na pitanje da li razmišlja da ponudi ostavku, kaže da će „svakako razmisliti o tome“, ali da „u ovom trenutku ne vidi razlog za tako nešto“.

– Ne možete vi zbog nekog događaja koji je ni prvi, ni poslednji prevideti sve što je urađeno. Ja neću, ne zbog sebe, nego zbog svog tima da dovodim u pitanje da su oni za nešto odgovorni, a uradili su ogroman posao za državu. Samo što to nikoga ne interesuje – kaže Šarčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari