Šarčević: Za novu školsku godinu u Srbiji nekoliko modela nastave

Ostavite komentar


  1. Onlajn nastava. Dovoljno je jedno dete zarazeno i svi odose u karantin

    1. Da li vi zbilja mislite da deca SADA sede u karantinu? Da li znate da su posledice izopstenosti dugorocno sto puta gore od korone? Vec i sada deca su nam prilicno asocijalna. Neophodno je odrzavati tople medjuljudske odnose, ili cemo sami sebe unistiti.

  2. Ima li u ministarstvu pedagoga, psihologa, sociologa? Ili IKOGA normalnog? Koga oni lazu? U ove bajke ce poverovati samo oni koji nemaju decu ili nisu prosvetni radnici. Da li „ministar“ zna da se deca celo leto druze? Bez maski i odstojanja? Ako vec mesecima trce na sve strane, zasto je problem da idu u skolu? Da li „ministar“ zna koliko skolske dece ima mladju bracu i sestre koji normalno pohadjaju vrtic? Da li ce Drzava platiti nekoga ko ce cuvati decu dok roditelji rade? Zamislite jedno dete ide u skolu STALNO do 11h, a drugo, bas u vreme kada je apsolutno nemoguce sa mladima ista raditi, od 14-17h? U vreme podnevne sieste, medicinski dokazano, opada koncentracija. Posle rucka organizam VARI i smiruje sve svoje druge aktivnosti. To je vreme odmora, koje je unisteno komercijalizacijom, ali je vekovima funkcionisalo pauzom od npr. 13-16h! O organizaciji nastave za nastavnike, ne vredi ni govoriti. Zasto smo mi ovde osudjeni na tiraniju NEKOMPETENTNIH?

  3. Online nastava ili ako niste sposobni da to organizujete, „katanac“ na škole do završetka pandemije. Preurediti radne rasporede da roditelji bez baka i deka mogu biti uz dete naizmenično. Ako im je to balast i nervoza niko ih na „pravljenje“ dece terao ali otvaranje škola je u ovakvoj situaciji totalna katastrofa u najavi i sa i bez vakcine protiv „običnog“ gripa.

  4. Po ovom pitanju vidi se izrazita podela roditelja na 2 grupe. Jedni su izrazito protiv odlaska dece u skolu, a drugi su izrazito protiv online nastave. Svako ima svoje razloge. Svi se grcevito bore za svoj izbor. Nekima je najvaznije zdravlje, a neki nemaju kome da ostave decu. Kao prvo trebalo bi smanjiti obim gradiva, smanjiti broj lekcija. Podeliti prosvetne radnike u dve grupe. Oni koji zele da rade online radice online, a koji zele da rade u skoli, radice sa decom ciji roditelji zele da im deca idu u skolu. Svako neka izabere. Nece propasti skolstvo zbog nekoliko meseci. Kad je bilo bombardovanje, nismo isli mesecima uopste u skolu i preziveli smo. Ko zeli da uci i radi vise, moze samostalno. Ovde je u pitanju zdravlje, nije klasicno stanje, neka smanje obim gradiva, vaznije je sacuvati zivu glavu. Roditelji koji pustaju decu u izlaske (tinejdzere) da se mesaju sa drugom decom, da sede blizu jedni drugih u kaficu bez maski, neka samo razmisle kako zivot moze da se okrene naopacke ukoliko se neko od bliznjih zarazi

  5. Omoguciti roditeljima dace do 14 ili 12 godina rad od kuce (ukoliko je moguce), ili placeno 50% ili koliko moze roditelju koji ostaje kod kuce sa decom. Ko je u mogucnosti da mu se placa minimalac, ali da ipak ostane kod kuce sa decom i pomaze oko online skole.. Drzava da dotira minimalac roditeljima koji zele da ostanu kod kuce, bilo da radi u privatnoj ili drzavnoj firmi. Drzava da omoguci da se plate dadilje, za ljude koji ne mogu da odsustvuju s posla i koji nemaju babe i dede.

  6. Jedino online nastava. Ukoliko nas neko bude prisilio da idemo u skolu da se zarazimo, ispisacemo se. Bolje ostati ziv, a ne da decu saljemo po busevima do skole. Drzava neka pomogne ministarstvu obrazovanja tako sto ce dati naredbu da jedan roditelj ostane kod kuce i da se ìz budzeta dotira plata i za drzavni i privatni sektor, mozda i minimalac. Ko mora da radi(zdravstvo) drzava da plati dadilju. Tako je u Evropi. Gledajte malo sire na resenje problema. Ovde drzava mora da uskoci. Umesto da se dele neke pare svima, bolje roditelje dotirajte da moze bar jedan sa decom da ostane kod kuce.

Ostavite komentar


Društvo

Danas u Srbiji jača košava, mestimično kiša 10

Danas u Srbiji jača košava, mestimično kiša

Republički hidrometeorološki zavod Srbije je upozorio da u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju očekuje pojačanje košave čiji će najjači udari danas i sutra na jugu Banata dostizati i 28 metara u sekundi - oko 100 kilometara na sat.

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.