Šarićeva odbrana tvrdi da su "skaj" poruke modifikovane 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Izvođenjem tekstualnih poruka okrivljenih iz „skaj“ aplikacije nastavljeno je suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima u postupku za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika u procesu u kom je Šarić pravosnažno osuđen za šverc 5,7 tona kokaina.

Advokati Šarićeve odbrane, Dalibor Katančević i Marko Janković, i dalje tvrde da su poruke modifikovane i da nisu verodostojne, uz novu današnju primedbu da poruke poslate sa jednog od „skaj“ naloga za koji Tužilaštvo tvrdi da ga je koristio Šarić, pripadaju različitim osobama i da se zbog toga se ne može tvrditi da je uopše reč o Šariću, prenosi N1.

Iz tog razloga su u sudnici po svaku cenu insistirali da se iz jednog seta poruka, koji je inače i izveden na ročištu kao dokaz, pronađe i pročita jedna specifična poruka koja, prema njihovim rečima, dokazuje da poruke nije slao Darko Šarić.

Naime, u konkretnoj poruci, koja je pronađena uz malo poteškoća, vidi se da je šalje ženska osoba, koja se u tom trenutku nalazi na plaži i u hotelu Splendid u Crnoj Gori. Advokati su kazali da ne može biti u pitanju Darko Šarić, jer osim toga što je reč o ženskoj osobi, u tom trenutku on se nalazio u pritvoru a ne na plaži ili hotelu Splendid u Crnoj Gori.

Treba napomenuti da se u optužnici navodi više različitih „skaj“ naloga (sa različitim kodnim šiframa) za koje Tužilaštvo tvrdi da ih je koristio Darko Šarić.

U sudnici je pročitano nekoliko destina poruke u kojima, kako se navodi u optužnici, okrivljeni jedni druge obaveštavaju o tome kako pripremaju, kako je izvršena i kako se medijski izveštavalo o podmetanju eksploziva na automobil Gorana Nikolaševića u Valjevu u avgustu 2020. godine.

U tim porukama su i one koje je slao, za odbranu, sporni „skaj“ nalog iza koga je, prema tvrdnjama Tužilaštva, bio upravo Darko Šarić, dok je boravio u pritvoru i istovremeno koristio kriptovani telefon kako bi svojim saradnicima izdavao različite naloge, a oni ga izveštavali o svemu što se dešava.

Tužilaštvo je zaključilo da je Šarićeva grupa planirala da za pokušaj likvidacije Nikolaševićalažno bude optužen Nebojša Joksović.

Pročitane poruke, kako tvrdi Tužilaštvo, ukazuju na to da je okrivljeni Nikola Spasojević, koji se nalazi u bekstvu, po zadatku angažovao okrivljenog Stefana Andrejića, kako bi ovaj angažovao neposredne izvršioce za podmetanje eksploziva na automobil Gorana Nikolaševića, kojima je za taj posao isplaćeno deset hiljada evra. Okrivljeni Stefan Andrejić se takođe nalazi u bekstvu i sudi mui se u odsustvu.

Poruke ukazuju na to i da su okrivljeni Uroš Radovanović i Marko Vukić bili neposredni izvršioci krivičnog dela i da su detonirali eksplozivnu napravu na vozilu Gorana Nikolaševića, kao i da su na njihovoj odeći pronađeni tragovi eksploziva.

Takođe su na ročištu pročitane i poruke koje su međusobno razmenjivali optuženi Danilo Odović i Dejan Lazarević, nekadašnji advokat Darka Šarića. Ali i sam Šarić i Lazarević.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal poruke datiraju iz 2020. godine, inače perioda kada se Darko Šarić nalazio u pritvoru u zgradi Specijalnog suda. Sve ‘skaj’ poruke Tužilaštvu su dostavljene iz Francuske putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Tužilaštvo u optužnici objašnjava da se sadržaj poruka odnosi na to da je Dejan Lazarević, po nalogu Darka Šarića predao iznos od hiljadu evra okrivljenom Dušku Mirkoviću, kao nagradu za dostavljene poverljive podatke Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), kao i da se Lazarević u više navrata sastajao sa Mirkovićem, koji mu je prenosio poverljive informacije o postupanju policijskih službenika koje su mu bile dostupne, a u vezi podnesene krivične prijave Nebojše Joksovića i otvorene operativne obrade u vezi sa tim.

Podsetimo, grupu Darka Šarića Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za diskreditaciju Nebojše Joksovića i to zbog toga što Šarićev prethodni plan da se on iz „bezobzirne osvete“ nije uspeo.

Cilj je naposletku bio da Joksović izgubi status svedoka saradnika u postupku u kom je Šarić kasnije pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora za šverc kokaina. Ideja je bila da Joksović bude optužen za, kako je tužilaštvo zaključilo, iscenirano planiranje ubistva svog saradnika Gorana Nikolaševića iz Valjeva.

Tužilaštvo tvrdi da su okrivljeni u pomenutim porukama Duška Mirkovića, nazivali ‘Sima’.

Prvooptuženi Darko Šarić u sudnici je naveo da ne zna kako bi komentarisao prikazane poruke.

„Ja ne znam kako da se branim od ovoga, osim da stalno ponavljam isto“, kazao je Šarić.

Na to mu je predsednik sudskog veća Zoran Šešić uzvratio da ukoliko želi može da ponovalja isto koliko god puta.

U sudnici se za reč javio Duško Mirković.

„Niti sam radio u tom periodu, niti sam išao na posao niti sam imao komunikaciju sa policijskim službenicima koji su radili na predmetima (u vezi sa Nebojšom Joksovićem prim. aut.)“, kazao je Mirković.
„Sima“ ili Lazarevićev mačak?

Tužilaštvo između ostalog u okviru ovog predmeta sumnjiči Dejana Lazarevića da se sastajao sa policijskim službenikom Duškom Mirkovićem kako bi od njega dobijao poverljive podatke o akcijama policije usmerene na Šarićevu organizovanu kriminalnu grupu i da je za te informacije zauzvrat, u dogovoru sa Šarićem, davao novac.

Inače, Dejan Lazarević je bio uhapšen 14. aprila 2022. godine, kao deo Šarićeve organizovane kriminalne grupe i u pritvoru je proveo deset meseci do februara 2023, nakon čega mu je ta mera ublažena određivanjem kućnog pritvora uz obavezno nošenje elektronskog nadzora, koja mu je ukinuta u novembru 2023. godine.

Podsetimo se Lazarevićevih reči sa prvog saslušanja nakon hapšenja pred zamenikom tužioca, o čemu je N1 pisao ranije. Tada je Lazarević govorio i o svom poznanstvu sa policajcem Duškom Mirkovićem, ali i za kog „Simu“ jedino zna.

Zamenik tužioca je Lazareviću predočio da u ‘skaj’ komunikaciji, koja je prikupljena kao dokaz, stoji i da Lazarević pita koliko novca da daju ‘Simi’ – „prvo hiljadu evra, pa dve, tri“. Zatim ga je upitao da li mu je poznato da Duško Mirković ima neki nadimak i da li ga je neko zvao „Sima“.

„Ja ću da vam kažem, koga ja zovem Sima, ako Vam to nešto znači. Često u toku dana kažem Sima – to je moj ruski mačak, koga držim u kući i moj miljenik i moje vanbračne supruge, mi se po ceo dan čujemo i ja pričam drugarima o vratolomijama Sime i o uništavanju moje kuće, kablova“, naveo je tada Lazarević.

Zamenik tužioca odgovorio je Lazareviću da ne veruje da je to taj „Sima“, jer niko ne daje mačku hiljadu evra, na šta je Lazarević uzvratio „nikako, a ne dajem ni policajcima“.

Tada je još Lazarević objasnio da Duška Mirkovića površno poznaje.

„On je otac fudbalera koji je igrao u mom klubu dve i po godine. Ja imam fudbalski klub „Bask“. Javili bismo se jedan drugom preko ograde, kad sam ja na klupi jer vodim klub, a on na tribini, ali da je on davao meni informacije – nije“, kazao je Lazarević.

Navodnog ruskog mačka Simu, Lazarević više nikad nije pominjao, pa ni na današnjem ročištu na kom su se čitale poruke koje su se uglavnom odnosile na Duška Mirkovića, te sve upućuje na to da je Dejan Lazarević na saslušanju pred zamenikom tužioca bio samo sarkastičan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari