Nastavak suđenja Darku Šariću: Čestitke za rođenje sina kao dokaz za tvrdnje tužilaštva 1foto Antonio Ahel/ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića uvidom u poruke za koje tužilaštvo tvrdi da je prvooptuženi iz pritvora razmenjivao sa njegovim tadašnjim advokatom Dejanom Lazarevićem putem “Skaj” aplikacije.

Na samom početku današnjeg ročišta predsedavajući sudskog veća Zoran Šešić je pročitao član Zakona o krivičnom postupku koji se tiče pretpostavke nevinosti, te istakao da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

On je aludirao na pisanje medija proteklih nedelja, a povodom informacija koje su se pojavile u javnosti o dokazima prikupljenim putem „Skaja“.

U toku današnjeg ročišta prikazane su poruke koje je, prema optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljeni Darko Šarić, koji se tada nalazio u pritvoru, razmenjivao sa svojim saradnicima, a između ostalog i sa tadašnjim advokatom Dejanom Lazarevićem putem “Skaj” aplikacije.

Tokom današnjeg pretresa Darko Šarić je imao pitanje i za samog predsedavajućeg sudskog veća Zorana Šešića.

“Od početka suđenja tužilaštvo tvrdi da sve poruke sa Skaja ima sa jednog servera. Ja sve vreme tražim od svojih advokata da mi kažu gde je taj server, taj papir. Advokati kažu da ne znaju, pa pitam vas. Ako ne postoji server, onda tužilaštvo govori neistine. Zbog toga pitam vas gde je, da znamo, jer mi od toga ništa nismo videli”, rekao je Šarić.

Tužilac Vojislav Isailović je podsetio da su pomenuti dokazi, odnosno deo prepiski sa “Skaj” aplikacije, stigli od pravosudnih organa Francuske.

Šarić je potom konstatovao da “server ne postoji”, kao i da se optuženi brane “od nečega što ne postoji”.

Advokat Dalibor Katančević je više navrata tvrdio da prikazane poruke, koje se nalaze u formi “eksel” tabele nisu tačne, te da ukoliko tužilaštvo zaista stoji iza njih kao dokaza, odbrana traži izvornik kako bi i sami mogli da se uvere u autentičnost istih.

Advokat Marko Janković ukazao je da se u samim porukama, između ostalog, moglo videti kako je jedna ista poruka poslata “u tri različita termina”, što je primedba koju je podržao i advokat Danilo Šarić ističući da odbrana sumnja od samog početka da se manipulisalo sa materijalom koji je dostavljen iz Francuske.

U više navrata javljali su se Šarićevi branioci tokom današnjeg ročišta, advokati Dalibor Katančević i Marko Janković, navodeći da ne postoje dokazi koji utvrđuju da je njihov klijent razmenio bilo koju od prikazanih poruka.

Prikazane poruke o rođenju Šarićevog deteta

U okviru danas prikazanih poruka, izvedena je i jedna za koju tužilaštvo smatra da dokazuje da se iza jednog od naloga na “Skaju” nalazi upravo Darko Šarić, a koja se tiče čestitki za rođenje njegovog deteta od 11. maja 2020. godine.

U porukama se moglo videti kako mu stižu čestitke, ali i njegov navodni odgovor na iste tek sledećeg dana.

Tužilaštvo je priložilo i novi dokaz, izvod iz matične knjige rođenih sina Darka Šarića, a iz kog se može videti da je dete rođeno 11. maja 2020. u 17.50 sati, što smatraju da dokazuje da se upravo iza jednog od naloga krije okrivljeni Šarić, budući da su u tom periodu krenule da stižu i čestitke.

Advokat Marko Janković, Šarićev branilac ukazao je da postoji nepoklapanje u vremenskim odrednicama, te da sam izvod iz matične knjige ne potkrepljuje tvrdnje tužilaštva.

“To je dokaz da ove poruke nemaju veze ni sa Darkom Šarićem ni sa njegovim detetom i jako je ružno da se rođenje maloletnog deteta zloupotrebljava u sudnici Specijalnog suda”, rekao je advokat Janković.

Tužilac je kratko obrazložio da je do toga došlo zbog evropske vremenske razlike od dva sata.

Za reč se javio i sam Darko Šarić i istakao da ne negira da mu se dete rodilo u navedeno vreme, te da to “nije tajna”.

“Čuo sam, odnosno pročitao, da se devet miliona ljudi rodi na isti dan. Ne mogu da kažem da tužilaštvo izvodom iz matične knjige nije dokazalo da mi se dete rodilo”, kratko je prokomentarisao Šarić.

O promeni telefona

Tokom današnjeg pretresa prikazane su i poruke koje se tiču zamene mobilnih telefona.

Kako se iz poruka moglo videti, bilo je govora i o promeni Šarićevog nadimka na “Skaju”.

“Gat” ili “Gati” je nadimak kojim je, kako tužilaštvo tvrdi, okrivljeni Darko Šarić često oslovljavan u razgovorima na “Skaj” aplikaciji od strane drugih, kao i da je “Liam” korisničko ime koje je koristio od 27. juna 2020. godine.

Šarić i Lazarević, koji se terete da su razmenjivali pomenute poruke, negirali su da su koristili “Skaj” telefone.

“Da znaš, presudu su oni objavili 9tog, a meni dali 10tog, to znaci srijeda je isto ok da se preda”, jedna je od danas prikazanih poruka, a kojom tužilaštvo potkrepljuje tvrdnje da se iza pomenutog PIN-a na “Skaju” nalazi upravo Darko Šarić.

Pomenuta poruka, tvrdi tužilaštvo, odgovara datumima kada je okrivljeni Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvorske kazne zbog trgovine kokainom od strane Apelacionog suda u Beogradu, čime se potkrepljuje njihova tvrdnja da se iza pomenutog naloga krije upravo prvooptuženi.

Odbrana je tokom današnjeg pretresa u više navrata tvrdila da prikazane poruke nisu pisali optuženi, te da su ovi dokazi nezakoniti.

Podsećamo, tužilastvo tvrdi da su Darko Šarić i njegovi saradnici planirali da za likvidaciju Gorana Nikolasevića bude lažno optužen Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku koji se protiv Šarića vodio za šverc kokaina, ne bi li zbog toga izgubio status saradnika tužilaštva.

Nikolašević je bio saradnik Nebojše Joksovića, kog je u maju 2020. godine prijavio da je spremao njegovu likvidaciju.

Ovaj postupak se i vodi zbog toga što tužilaštvo tereti Darka Šarića i njegove saradnike za planiranje ubistva Nebojše Joksovića.

Prema navodima tužilaštva, Darko Šarić je to dogovarao dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima u porukama kroz „Skaj“ aplikaciju na kriptovanom telefonu.

U sudnici Specijalnog suda, pored Darka Šarića, nalazi se od nedavono i njegov brat Duško, advokat Dejan Lazarević, Milutin Radovanović, Danilo Stojanović, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Danilo Odović, Aleksandar Bošković i Duško Mirković.

Okrivljenima Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Marku Vukiću i Arsi Šariću se sudi u odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari