"Glavni ruski agent u Srbiji": Ko je Marko Parezanović koji je Darka Šarića doveo do "Oskara" 1Foto: mod.gov.rs

Nedavno objavljeno istraživanje KRIK-a pokazalo je vezu bivšeg ministra unutrašnjih poslova i odbrane Nebojše Stefanovića sa organizovanim kriminalom. Međutim, tu se pominje još jedan moćan čovek iz sprskih institucija, načelnik Bezbednosno informativne agencije, Marko Parezanović u „Skaj“ prepiskama poznat kao „Markus“.

Kako se navodi u istraživanju KRIK-a, „Markus“, odnosno Parezanović, trebalo je da pomogne da se izvrši pritisak na sudiju Apelacionog suda Duška Milenkovića, ne bi li osuđeni „narko bos“ Darko Šarić dobio što manju zakonsku kaznu.

U tu svrhu, kako se vidi u „Skaj“ prepisci, je organizovao i sastanak u centrali BIA, kojem su prisustvovali Milenković, ali i policajci Stojanović i Radovanović.

Na tom sastanku Duško Milenković je izvestio ostale da ne može uticati na sudiju Milimira Lukića koji je predsedavao veću koje je odlučivalo o Šarićevoj presudi.

Darko Šarić je tako morao da potraži pomoć od nekog moćnijeg nego što je Duško Milenković, a to je u ovom slučaju bio izvesni „Oskar“ za koga je nakon objavljivanja KRIK-ove priče stručna i šira javnost posumnjala da je to zapravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je u „Skaj“ prepisci između ostalog opisan kao moćan funkcioner i najuticajnija osoba u Srbiji.

Najjača veza do tog moćnog „Oskara“ klanu Darka Šarića je bio upravo Marko Parezanović, koji je u Bezbednosno-informativnoj agenciji važio je za čoveka od poverenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Parezanović je široj javnosti postao poznat 2018. godine, kada je javno rekao da su najveća pretnja po bezbednost Srbije opozicija, sindikati, nevladine organizacije i mediji.

On je ovo izjavio na konferenciji desničarske organizacije Nacionalna avangarda kojoj je prisustvovao gotovo ceo državni vrh Srbije uključujući i predsednika Vučića.

Nije iznenađujuće što je Parezanović govorio na konferenciji jedne ovakve organizacije pošto je u javnosti davno poznat kao konzervativna struja u BIA.

Parezanović je doktorirao na temu političkog prevrata i autor je nekoliko radova povezanih sa ovom temom, poput: Značaj i uloga društvenih mreža u političkom prevratu, Državni udar kao jedan od modaliteta nelegalne političke borbe i Uloga propagandnih aktivnosti u političkim prevaratima.

U jednoj njegovoj knjizi „Zaštita ustavnog poretka“ napisao je: „Deo nevladinih organizacija su oružje, i to veoma opasno oružje… U današnje vreme pojedine nevladine organizacije su postale mehanizam za protivustavno delovanje širokih razmera“.

U istoj knjizi istakao je i pretnju koju za državu predstavlja organizvani kriminal.

„Najvažnije je ne dozvoliti da organizovani kriminal preuzme delimičnu ili potpunu kontrolu nad državom, jer je to siguran put u potpunu katastrofu”, napisao je Parezanović.

U knjigama koje je pisao iznosio je stavove koji se uglavnom poklapaju sa ruskom propagandom, a bivši predsednik Crne Gore, Milo Đukanović ga je jednom prilikom optužio da je glavni ruski agent u Srbiji.

U BIA se bavio i ometanjem i organizovanjem protesta, ali i gašenjem istih, radio je i na poslovima u regionu, prvenstveno u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gde je održavao veze sa tamošnjim političarima.

Crnogorski novinar Balša Knežević je u jednom svom tekstu za portal „AKTUELNO13“ iz 2022. godine, napisao da je Parezanović bio glavni čovek koji je organizovao litije u Crnoj Gori i koordinirao akcijom ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju.

Isti novinar piše da je Parezanović bio tesno povezan sa Sergejem Besedom bivšim načelnikom petog odjeljenja ruske obašetajne službe FSB.

Pored sada već poznate konekcije Parezanovića sa Darkom Šarićem, novinar Knežević u svom tekstu piše da je načelnik BIA bio povezan sa klanom Veljka Belivuka, ali i sa navodnim šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Mediji su pisali i da je prošle godine Darko Šarić poklonio skupoceni sat visokorangiranom zvaničniku BIA.

Tada se spekulisalo da se radi upravo o Parezanoviću, međutim, ti navodi nikada nisu potvrđeni.

Mediji su tada pisali da je reč o satu u vrednosti od neverovatnih 250.000 dolara.

Kao dalje piše Knežević „Bivši operativac BIA je preko beogradskih tabloida i crnogorskih propagandnih ispostava BIA-e plasirao priču da državni vrh Crne Gore u saradnji za Radojem Zvicerom planira ubistvo Aleksandra Vučića“.

Parezanović je jedno vreme obavljao funckiju načelnika Centra BIA za Beograd, njavažnijeg centra u Agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari