oskar 2024Foto: Shutterstock/LanKS

U skaj komunikaciji, do koje je došao Danas, u kojoj Aleksandar Bošković, Valjevac crnogorskog porekla i kum Darka Šarića (u skaj prepiskama mu je nadimak Vojvoda) izveštava Šarića, priča se o tome kako glavni tužilac Tužilastva za organizovani kriminal (TOK) Mladen Nenadić, čini sve da Boškovića poveže sa planiranjem ubistva Gorana Nikolaševića i objašnjava kako taj problem treba da reše Markus, Edo, Portos, Atos ali i Oskar.

U komunikaciji se vide samo poruke koje Bošković šalje Šariću, ali ne i Šarićeve poruke.

Ova skaj prepiska je iz avgusta 2020. godine, dok se Šarić nalazio u zatvoru zbog šverca kokaina, a kasnijom istragom se utvrdilo da je Šarić u ćeliji posedovao skaj telefon.

U skaj komunikaciji, spominju se i dva policijska službenika: Danilo Stojanović (u skaj prepisci Portos) i Milutin Radovanović (u skaj prepisci Atos). Njih dvojica su tada bili visokopozicionirani službenici UKP, gde je Stojanović bio načelnik obaveštajno-tehničke službe, a Radovanović njegov zamenik.

Spominju se još i  Uroš Mišić, koji se danas preziva Radovanović, a koji je poznat od ranije kada je na stadionu Crvene zvezde žandarmu gurao zapaljenu baklju u usta i Gnoj – Nebojša Joksović Joksa – svedok saradnik u postupku protiv Šarića.

Takođe, pominju se i Markus, za koga je policijskom istragom utvrđeno da je Marko Parezanović, načelnik u BIA, Edo – za koga policija u jednoj krivičnoj prijavi navodi da je u stvari bivši ministar policije Nebojša Stefanović i čuveni Oskar, za koga, simptomatično, još nijedna istraga nije utvrdila ko se krije iza ovog nadimka.

„Sad mi A (Atos) i P (Portos) kažu da nas radi BIA. Gašićeva struja po nalogu Nenadića (tužioca), javio im Edo (Nebojša Stefanović).
Oni idu u 14h kod Markusa. Na dukserici kod Uroša (Mišića/Radovanovića) nađeni tragovi eksploziva. Uroša kopaju te stvari što su nađene“.

„Pitao Markusa Gašić otkud ja (Bošković) kod njega u kabinetu. On nije hteo da mu kaže konkretno, jer je Oskar rekao da niko ne zna. Kaže, on će to obustaviti, a i A i P mi kažu da će i oni to rešavati u okviru MUP-a. Edo je rekao načelniku UKP (Dejan Kovačević) da smo mi prijatelji, tako da mislim da će ovo biti ok.“

Nakon četiri minuta Bošković ponovo šalje poruku Šariću, a iz sadržaja poruke se može zaključiti da Bošković odgovara na neko Šarićevo pitanje.

„Jer ono g..no Nenadić svim silama lobira da štiti Gnoja (Joksović) i on lično je poslao belešku za BIA za mene, kako sam ja Crnogorac iz Valjeva koji je Lazina grupa, a blizak Šariću. To mi je pročitao Markus“…

….“Vade mu listing, a mene ima na listingu. Biće ovo problem. Ovo je škola za sve nas da sa debilima ne treba imati posla“

U ovoj poslednjoj poruci Bošković najverovatnije misli na Uroša Mišića, da njemu vade listing, a da je Bošković na njemu.

Skaj prepiska - Markus, Edo, Portos, Atos, Gnoj, Vojvoda: Otkriveno je ko stoji iza ovih nadimaka, Oskar večita enigma 1
Foto: Privatna arhiva

Ova prepiska je vezana za slučaj dizanja u vazduh džipa u vlasništvu valjevskog biznismena Gorana Nikolaševića 8. avgusta 2020. godine.

Plan Šarićeve grupe je bio da se za dizanje u vazduh Nikolaševićevog džipa okrivi Nebojša Joksović-Joksa, zaštićeni svedok u optužnici protiv Šarića, kako bi se Joksović diskreditovao i izgubio status zaštićenog svedoka.

Međutim, Tužilaštvo za organizovani kriminal je, ipak, prikupilo dokaze da je upravo Bošković, zajedno sa Šarićevim advokatom Dejanom Lazarevićem organizovao dizanje u vazduh Nikolaševićevog džipa i u aprilu 2022. godine uhapsila Boškovića i celu grupu koja je učestvovala u tom krivičnom delu.

Među uhapšenima su se našla i dvojica policajca iz prepiske – Milutin Radovanović i Danilo Stojanović, kao i Uroš Radovanović (Mišić). Policajci se sumnjiče da su preko svojih položaja u MUP-u pomogli pri izvršenju ovog krivičnog dela, dok je kao izvršilac označen Uroš Radovanović.

Zanimljivo je da optužnicom nisu obuhvaćeni Marko Parezanović i Nebojša Stefanović, niti je protiv njih pokrenuta bilo kakva istraga, iako se iz skaj prepiske može zaključiti da su bili povezani sa ovim slučajem.

Međutim, za Parezanovića i Stefanovića se bar saznalo da stoje iza skaj nadimaka Markus i Edo, jedino se nije saznalo ko je čuveni Oskar.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je preksinoć u emisiji „Među nama“ na televizili Nova S naveo da se opozicija bori protiv mafijaškog klana kojim upravlja Aleksandar Vučić. On je u emisiji čitao ovu skaj prepisku između optuženih Aleksandra Boškovića i Darka Šarića.

To da je Glavni šef, predsednik Vučić je priznao gostujući 21. marta na televiziji Prva, kada ga je voditeljka pitala da li je on taj Glavni šef koga u telefonskom razgovoru pominju Siniša Mali i Nebojša Šurlan, a koji je objavio nedeljnik „Radar“. Međutim, na pitanje voditeljke: da li je on i Oskar u skaj prepiskama članova Šarićevog klana, u to već nije bio siguran.

„Nismo stoprocentno sigurni (da sam ja Oskar) iako je izgledalo da pričaju o meni, zato što govore na mnogo mesta i o Vučiću“, rekao je predsednik tada na televiziji Prva komentarišući poruke sa „skaja“ u kojima su Šarićevi saradnici pominjali Oskara.

On je u emisiji rekao da naše službe smatraju da on nije Oskar, jer je reč o kriminalcu, koga nije imenovao.

„Pošto su naše službe mislile da sam Oskar, pripremano je tobož moje ubistvo, međutim, taj njihov glavni šef je prošao na poligrafu, zato mi imamo delić sumnje i dalje“, pravdao se dalje Vučić.

Vučić je zatim rekao da on nikada nije imao „skaj“ telefon (mada to ne znači da on zbog toga ne može biti pomenut u skaj komunikacijama), a zatim je počeo da čita neke poruke iz skaj prepiski, ali izgleda vrlo selektivno.

„Oni sve najgore govore, psuju majku Oskaru, češće Vučiću, govore da je najgori ološ“, kazao je i dodao da kriminalci u porukama navode da je Vučić „bolesni psihopata“, parafrazirao je deo prepiski skaj komunikacije Šarićevog klana.

Za gledaoce televizija sa nacionalnom frekfencijom, Vučić je u emisiji uspeo da relativizuje pominjanje njega kao Glavnog šefa iz audio snimka, jer, eto, šta je tu loše što on pomaže srpske klubove, iako se u audio snimku, koji je objavio nedeljnik Radar, uopšte ne radi o legalnoj pomoći FK Crvenoj zvezdi.

Sa druge strane, za razliku od Glavnog šefa, kako ga očigledno oslovljavaju njegovi legalni politički saborci, Oskar je ipak malo kontroverzniji lik, pa predsednik vrlo selektivno bira delove skaj prepiski, gde se okoreli kriminalci ljute na Oskara, jer u pojedinim situacijama nije radio ono što se od njega očekivalo. Pritom ih čak i ne citira već nam prepričava prepisku.

Ali, kada se radi o skaj prepiskama u kojima se Oskar predstavlja kao najmoćniji lik, koji je obećao da će sve probleme Šarićevog klana rešavati upravo on, onda to ne možemo čuti ni od predsednika Vučića, niti od medija koji su pod kontrolom režima.

Da nam je predsednik na nedavnom gostovanju u emisiji čitao ovu prepisku, možda ne bi bilo toliko enigmatično ko je Oskar, a i ne bi od njega pomislili da je neki superheroj kome okoreli kriminalci psuju majku i nazivaju ga psihopatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari