U proteklih godinu dana planirani su atentati, a učestale su pretnje predsedniku Srbije Borisu Tadiću, specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću, ministarki pravde Snežani Malović i državnom sekretaru Ministarstva pravde Slobodanu Homenu, potvrdilo je Danasu više nezavisnih izvora u državnom vrhu.

Iza planiranih atentata stoji narko-klan na čijem čelu je Darko Šarić, a kako se saznaje, na listi su bili i pripadnici policije i BIA koji su „radili“ na slučaju Šarić. Kako se saznaje, u visokim državnim krugovima veliku zabrinutost je izazvalo to što su kriminalci imali kompletne spiskove ljudi koji su radili na ovom slučaju.

Zbog povećanog stepena bezbednosne ugroženosti pojačano je obezbeđenje državnim funkcionerima u čijoj kontraobaveštajnoj zaštiti učestvuju sve bezbednosne agencije, odnosno i BIA, VBA i VOA. Poslove obezbeđenja visokih državnih funkcionera preuzele su u prvom redu bezbednosne službe i višestruko proverene osobe iz policije. Kako se saznaje, poslovi obezbeđenja su prevashodno ustupljeni pripadnicima službi, jer se zahtevalo potpuno zatvaranje svih mogućih kanala, preko kojih bi curile informacije o kretanju državnika.

– Prema informacijama do kojih su došle bezbednosne službe, postojali su već razrađeni planovi za likvidaciju nekoliko osoba uključenih u istragu i najviših državnih funkcionera. Plan je podrazumevao da nekoliko plaćenih ubica, poreklom iz Crne Gore, koji inače borave u Beogradu, u sinhronizovanoj i dobro koordiniranoj akciji ubiju osobe koje su označene kao najveća smetnja i prepreka za opstanak narko-mreže na čijem je čelu Darko Šarić – objašnjava za Danas državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Prema nezvaničnim informacijama, otkrivanje planiranih likvidacija baca novo svetlo na hapšenje Petra B. kod Stomatološkog fakulteta, kada mu je u torbi pronađena snajperska puška sa optičkim nišanom i pištolj „CZ 99“ sa prigušivačem. Inače, Petar B. je stric Velibora B. koji je uhapšen zbog sumnje da je ubio Smaila Tarića i odsekao mu glavu.

– Da su kriminalci ozbiljno uzdrmani svim akcijama koje država sprovodi i da su ozbiljno pristupili razradi planova za likvidaciju potvrđuju i dodatna saznanja do kojih su došli naši organi. Na osnovnu operativnih saznanja naših službi, postojalo je više planova za likvidaciju određenih funkcionera koji su obuhvatali snimanje kuća u kojima žive, praćenje njihovih najbližih saradnika i bliskih prijatelja kako bi se utvrdio njihov uobičajeni dnevni raspored, odnosno što približniji plan kretanja tokom dana, navodi Homen. On dodaje da su u pojedinim lokalnim novinama u regionu uočeni tekstovi koji su u sebi sadržali i šifrovane poruke kojima su upućivane pretnje.

Kako saznaje Danas, pronađeni su snimci kuće ministarske pravde Snežane Malović. Prema informacijama našeg lista, već mesecima policija i službe bezbednosti pomno prate dešavanja u srpskom podzemlju, koje se potpuno uzburkalo nakon prvih informacija o tome da se pripremaju atentati na visoke srpske državne funkcionere.

Velika bojazan u policiji i službama bezbednosti bila je da snajperisti ne dođu iz zemalja Istočne Evrope.

– Paralelno sa početkom primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i sa jasnom opredeljenošću države da krene u beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala, učestale su i pretnje državnim funkcionerima koje su kriminalni krugovi označili kao nosioce i glavne aktere ove borbe – istakao je Homen za naš list.

On dodaje da lista državnih funkcionera kojima su stizale pretnje, a po navodima pojedinih medija, na neke od njih su bili planirani atentati, dugačka je i uključuje sam vrh funkcionera države, kao što su predsednik Srbije Boris Tadić, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, ministarka pravde Snežana Malović, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, i brojni drugi državni funkcioneri.

Podsetimo, prošlu godinu je obeležilo nekoliko značajnih događaja u borbi protiv organizovanog kriminala i narko-mafije, kao što je razbijanje lanaca narkodilera u akciji „Morava“, hapšenje jednog od vođa beogradskog podzemlja, Sretena Jocića, protiv koga je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu kojom se Jocić tereti da je učestvovao i naručio ubistvo hrvatskog novinara i vlasnika lista „Nacional“ Ive Pukanića.

Svakako najznačajnija akcija tokom 2009. godine bila je „Balkanski ratnik“ u kojoj je, zahvaljujući informacijama i saradnji BIA i DEA, zaplenjena 2,1 tona kokaina i razbijena jedna od najvećih međunarodnih kriminalnih grupa koja je snabdevala tržište Evrope.

– Upravo zbog razotkrivanja ovog klana bezbednost državnih funkcionera dodatno je bila ugrožena – naglašava Homen.

Novi automobil za predsednika

Beograd – Posebno je indikativno da se pretnje upućuju predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je po shvatanjima pripadnika kriminogenih struktura glavni nosilac borbe protiv organizovanog kriminala – istakao je Slobodan Homen. Srpske bezbednosne službe odlučile su, na temelju propisanih procedura i bezbednosnih standarda, da predsedniku Srbije ustupe na korišćenje nov blindirani automobil. O nabavci novog automobila odlučeno je na jednoj od sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posle procene da blindirani automobil koji trenutno koristi predsednik Boris Tadić više ne zadovoljava propisane bezbednosne standarde, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Republike. Tadiću je trenutno na raspolaganju blindirani BMW star 11 godina, kupljen još u vreme kada je predsednik Srbije bio Milan Milutinović. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari