Saša Mirković, bivši zaječarski bos, ponovo na gradskoj sceni 1Foto: Zajecar.infoSaša Mirković

Najavom novogodišnjeg hepeninga, sa sve koncertom Ace Lukasa u centru grada, Saša Mirković pokušava da na „velika vrata“ ponovo uđe u srpsku politiku, da povrati izgubljene pozicije u SNS-u gde je, ne treba zaboraviti, u jednom mandatu bio narodni poslanik i šef skupštinskog odbora za saradnju sa Grčkom

Taman kad su Zaječarci pomislili da su se definitivno „oslobodili“ stega kontroverznog estradno-političkog menadžera Saše Mirkovića kad, gle čuda, nakon odležane zatvorske kazne, nakon izručenja iz Crne Gore, zbog muljanja sa blizu 2000 plaćenih a nepreuzetih i nepodeljenih novogodišnjih paketića za najmlađe u vreme kad je bio predsednik Skupštine Grada i kada je bio „sve i svja“ u gradu, kad početkom decembra stiže najava iz Beograda od samog Mirkovića da će on, o svom trošku, podeliti gomilu paketića deci Zaječara. U prvom trenutku, znajući njegovu sklonost ka privlačenju pažnje medija, komentari u ovdašnjoj javnosti su bili da je u pitanju opet njegova stara igra.

Međutim, pre nekoliko dana Mirković je najavio čitav program za najmlađe: koncert Ace Lukasa, Kije Kockar, Ruže Rupić, KUD „Šiljkan“ i veće grupa influensera… A završnica je – podela novogodišnjih paketića svoj deci ovog grada. Jedino što nije saopštio hoće li on lično obući odoru Deda Mraza ili će za tu priliku biti angažovan neki glumac. Ova fešta je najavljena za 27. decembar u podne na glavnom gradskom trgu.

Saša Mirković, bivši zaječarski bos, ponovo na gradskoj sceni 2
Foto: Glas Zaječara

Zanimljivo je da su pokrovitelji jedan tabloid koji je među najbližima SNS-u i njegova nova estradna agencija.

Ovaj događaj koji se najavljuje i na lokalnim elektronskim medijima koji su volšebno opet u Mirkovićevom vlasništvu i ne bi privlačio posebnu pašnju ovdašnje i šire javnosti da se ne zna o dugogodišnjem sukobu lokalnih „moćnika“, Boška Ničića, aktuelnog gradonačelnika, inače i člana predsedništva SNS-a i Mirkovića, člana iste stranke.

On je svojevremeno, u periodu od 2013. do 2017. „carovao“ ovim krajem i iza sebe (kao što je to radio i Ničić) ostavljao pustoš u finansijama grada i javnih preduzeća. Valja podsetiti da su obojica pre više godina navrat-nanos napustili Bor i prešli u Zaječar gde su dugo tesno sarađivali, dok je bilo para u budžetu, da bi na kraju postali mrski protivnici pa i neprijatelji.

Nakon Mirkovićeve najave hepeninga za najmlađe Zaječarce, oglasio se njegov partijski drug i politički neprijatelj gradonačelnik Ničić, rečima da nikom nije zabranjeno da organizuje šta mu je srcu drago, ovo je demokratska zemlja. Ali. nakon najave da će u Zaječar uleteti bulumenta folkadžija, podržana od poznatog tabloida i Mirkovićeve estradne agencije, Ničić je korigovao stav izjavom da će tih dana na gradskom trgu biti organizovan novogodišnji vašar i još po neka manifestacija i da oni imaju prednost korišćenja prostora u centru grada. Šta će na kraju ispasti od ovog sudara „plemenitosti“ i „brige za razvoj male privrede“ ostaje da se vidi.

Jedno je jasno – Saša Mirković pokušava da na „velika vrata“ ponovo uđe u srpsku politiku, da povrati izgubljene pozicije u SNS-u gde je ne treba zaboraviti, u jednom mandatu bio narodni poslanik i šef skupštinskog odbora za saradnju sa Grčkom.

Valja spomenuti da je u Zaječaru, i bez Mirkovićeve maskarade, vruća politička zima. Veliki skandal sa izborom direktora Narodnog muzeja je, kao što se i očekivalo, okončan postavljenjem glumca Vujadina Miloševića u fotelju direktora. Narodni muzej koji upravlja i Romulijanom u Gamzigradu, dat je na upravljanje čoveku koji je jedva par puta ušao u ovu instituciju i ne poseduje nikakva znanja iz muzeologije i modernog upravljanja (marketinga) ovakvim institucijama, niti je do sada rukovodio bilo kakvom institucijom iz bilo koje oblasti.

Jedina kvalifikacija, to su odbornici opozicije na sednici isticali, koju poseduje, sem glumačke škole, je to što bespogovorno sluša gradonačelnika, što je polčitički konvertit, ostao je upamćen po govoru na mitingu DS-a u Beogradu, kada je SNS-ovce nazvao fašistima, a posle izbora sa Ničićem preleteo u to jato. Iako Muzej ima dva doktora nauka iz muzeologije i više visokoobrazovanih kustosa i eksperata, na čelo kuće je doveden čovek koji nema ni jednu kvalifikaciju koja ga preporučuje za to mesto. Upućeni tvrde da je sve ovo urađeno zbog skore realizacije izgradnje Vizitorskog centra na Romulijani gde će biti puno evropskih i državnih para.
Pored ovog direktora promenjeni su i direktori nekih javnih preduzeća koja loše posluju, zahvaljujući pre svega politici da se biraju poslušnici a ne kompetentni ljudi.

Nije samo Skupština Srbije za nedelju dana donosila potpuno suprotne odluke, ista stvar se dogodila i u Zaječaru. Naime, na prvoj sednici doneta je odluka da se ukine gradska pomoć porodicama za prvo i drugorođeno dete a da tek za treće dete majke dobijaju novčanu pomoć. Nakon i ovog skandala, neko iz Beograda je „uvrnuo uši“ Ničiću da donosi odluke koje znače gubitak glasača pred skore izbore i da pod hitno promeni odluku. Nije bilo potrebe da građani protestuju, krivica je svaljena na neimenovanog gradskog činovnika koji je „nasankao“ Gradsko veće i samog gradonačelnika „pogrešnom“ odlukom koja je „ispravljena“ na novoj, hitnoj sednici skupštine Grada.

Za kraj ove razglednice (koja je inače bez kraja po brljotinama lokalne vlasti) iz Zaječara valja podsetiti da su gradske finansije i dalje na jako klimavim nogama, da je nemoguće dobiti potpune i tačne informacije o stanju u gradskoj kasi i javnim preduzećima, ali da će i ove godine Vlada iz rezervi dati više od 500 miliona dinara, plus mazut za grejanje, da bi se sprečio bankrot.

Što se tiče Vučićevog obećanja od pre dve godine da će 2.200 radnika raditi u fabrici „Aptiv“, verovatno će par stotina radnika i početi da rade u iznajmljenom prostoru nekadašnjeg Gorenja (izgradnja novog nije odmakla od zemljanih radova). Makar dok ne prođu izbori, a posle-videćemo.

Inače, i izgradnja velikog stadiona (sa deset hiljada sedišta) ide nekim tokom iako se ovdašnji klub Timok bori da opstane u Prvoj ligi, u koju je nekim čudom upao, a njegove utakmice prati po nekoliko stotina gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari