Sastanak Kasulidis-Selaković u Nikoziji: Dosledna uzajmana podrška 1Nikola Selaković i Janis Kasulidis Foto: FoNet/AP

Ministar spoljnih poslova Kipra Janis Kasulidis izjavio je danas posle sastanka sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem u Nikoziji da su najnoviji incidenti na Kosovu pokazali da je politički momenat jako osetljiv i da je minimalno potrebno da se „region zapali“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Kasulidis je dodao da je želja Kipra da se kriza reši diplomatskim putem, kao i da to još jednom potvrđuje da su evropske integracije jedini način da se obezbedi dugoročna stabilnost i prosperitet regiona.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kiparski ministar je ocenio da je današnji sastanak sa Selakovićem dokaz odličnog dijaloga dve zemlje, kao i zajedničke posvećenosti daljem učvršćivanju međusobnih odnosa

„Dozvolite mi da izrazim našu zahvalnost za principijelnu poziciju Srbije kada je reč o kiparskom pitanju“, istakao je Kasulidis, istovremeno prenevši i jasan stav Kipra po pitanju nepriznavanja Kosova.

On je nedavnu odluku EU da otvori pristupne pregovore za Severnu Makedoniju i Albaniju ocenio kao pozitivan korak.

„Radujemo se brzom napretku u pristupnim pregovorima zemalja regiona, uključujući, naravno i Srbiju“, istakao je Kasulidis, dodavši i da EU mora da bude ubedljivija da zemlje regiona treba da budu deo Unije.

Selaković je posle sastanka posebno zahvalio Kipru na podršci koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju od prvorazrednog nacionalnog interesa, naročito na razumevanju koje ta zemlja pokazuje za težak položaj Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu.

„Tokom današnjih razgovora bilo je reči i o naporima koje Srbija ulaže kako bi se došlo do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije“, kazao je Selaković, napomenuvši da je svaki unileteralizam neprihvatljiv i ne doprinosi postizanju kompromisnog i održivog rešenja.

On je posebno naglasio da je za nastavak aktivnosti na planu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, dragocena podrška zemalja koje se zalažu za poštovanje međunarodnog prava.

„Srbija pruža punu i bezrezervnu podršku nastojanjima Kipra da reši svoje najznačajnije nacionalno pitanje, u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Smatramo da bi se sveobuhvatno rešenje za teritorijalni spor trebalo naći na osnovu relevantnih rezolucija UN i dogovora dve strane“, rekao je Selaković, dodavši da se sa ministrom Kasulidisom saglasio da je potrebno učiniti sve da se očuva i učvrsti stabilnost Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana.

Selaković je preneo zahvalnost Srbije Kipru na doslednoj i kontinuiranoj podršci procesu pristupanja Srbije EU, što je, kako je ponovio, u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Selaković je podvukao da je Srbija zainteresovana za njeno proširenje i produbljivanje, iznevši podatak da je od januara do maja ove godine obim ekonomsko-trgovinske razmene povećan za 30,3 procenta.

Želim da ohrabrim poslovnu zajednicu Kipra da investira u Srbiji, čiji je privredni rast među najvećim u Evropi i koja garantuje sigurnost ulaganja i brojne pogodnosti stranim investitorima“, kazao je ministar, naglasivši i da je Srbija zainteresovana da sa Kiprom radi na jačanju saradnje u oblasti energetike.

Takođe, šef srpske diplomatije naveo je da je razgovarano o održavanju treće zajedničke sednice dve vlade, sledećem trilateralnom sastanku formata Srbija-Kipar-Grčka, ali i o povezivanju dijaspora Srbije i Kipra, i u tom smislu, izrazio zadovoljstvo što je finalizovan dogovor o detaširanju jednog srpskog diplomate u Ambasadu Srbije u Nikoziji, koji će biti u stalnoj komunikaciji sa Komesarijatom za dijasporu Kipar radi obuke i prenošenja znanja i iskustava kiparske strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari