Zaštitnik građana: Zdrava životna sredina je pravo svih građana 1foto (BETAPHOTO/WWF/Paul Williams)

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine koji se obeležava 5. juna, zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da iako građani iz godine u godinu postaju sve više svesni značaja životne sredine i njenog velikog uticaja na ostale segmente života, broj ukazanih propusta instituciji Zaštitnika građana pokazuje da je potrebno i dalje konstantno raditi na širenju svesti o značaju zaštite prava na zdravu životnu sredinu, a naročito u manjim lokalnim sredinama gde postoji veći rizik od neodgovornog ponašanja privrednih subjekata i pojedinaca.

Pašalić podseća na važnost zdrave životne sredine i zaštite svih njenih segmenata, ukazujući da su buka, neprijatni mirisi iz ugostiteljskih objekata i zagađenje vazduha problemi koji su u proteklom periodu najviše mučili građane.

– Iako svi zajedno treba da doprinosimo boljem stanju životne sredine u našoj zemlji, posebne obaveze u toj oblasti imaju jedinice lokalne samouprave koje svojim odlukama, između ostalog, treba da bliže regulišu kako obavljanje nadzora nad nivoom buke iz ugostiteljskih objekata, tako i obavljanje njihove delatnosti u pogledu uređenja i opremanja uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa – naveo je Pašlić.

On je dodao da imajući u vidu uvek aktuelni problem zagađenosti vazduha u našoj zemlji, jedna od najvažnijih uloga pojedinih lokalnih samouprava jeste i obaveza da se donesu lokalni planovi kvaliteta vazduha, kao i kratkoročni akcioni planovi.

Zaštitnik građana podseća na neophodnost dosledne primene svih propisa iz oblasti zaštite životne sredine, obavezu donošenja svih odluka u cilju adekvatnije primene zakona, kao i potrebu većeg angažovanja svih nas u cilju obezbeđivanja zdravijih uslova života. Takođe, Zaštitnik građana će prilikom formiranja Stručne službe institucije posebnu pažnju posvetiti unapređenju oblasti zaštite životne sredine pojačavanjem stručnog kadra sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari