Šatori na zgarišu u znak protesta: Devet niških porodica poziva grad da ih stambeno zbrine nakon što su u požaru ostali bez domova 1Foto. Z. Miladinović/Danas

Porodice koje su izgubile krov nad glavom u požaru u ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu, 8. aprila prošle godine, postavile su večeras šatore na zgarišu u znak protesta zbog toga što im Grad nije obezbedio bilo kakav stambeni smeštaj.

Članovi tih porodica su kazali da će u šatorima naizmenično spavati, a da su spremni da ukoliko bude bilo potrebno šatore presele ispred Gradske kuće u kojoj je kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski, pa onda i ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili sedišta Vlade.

Predstavnici devet od deset porodica koje su u ovom požaru ostale bez doma zamolile su gradsku vlast da im obezbede krov nad glavom, pošto su prisiljeni da žive privatno, kod rođaka ili prijatelja, a mnogi od njih su slabog imovnog stanja, bolesni i stari.

“Mi ne biramo. Ovo zgarište može da se rasčisti i na njemu naprave montažne barake, a mogu da nam se daju i gradski socijalni stanovi, kao recimo meštanima Mramora, čije su kuće stradale od klizišta, jer i ovaj požar je bio elementarna nepogoda”, kazala je Vesna Stojanović.

Neda Stefanović je kazala da porodice “neće da stanu” jer moraju da se bore za svoju decu.

“Mi smo i dalje na ulici, uznemireni, rastrojeni, bolesni. Porodice nam se raspadaju, sve nam je gore i gore. Moj suprug je preminuo tri meseca posle požara, a ja u septembru neću znati da kažem mom detetu gde ćemo da živimo i u koju će školu da ide”, rekla je ona.

Slobodanka Ćirić je kazala da ima 73 godine, a penziju od 17.000 dinara.

“Bila sam prinuđena da iznajmim stan, plaćam ga sto evra. Preživljavam tako što prodajem na buvljaku, zaradim po sto ili 200 dinara dnevno, jure me. Dešava se da nemam za hleb”, kazala je ona.

Okupljeni su kazali da je njihovu muku hteo da sasluša samo gradski odbornik Miodrag Stanković, iz odborničke grupe “Niš, moj grad”, koji je pokretao inicijative za rešenje ovog problema, ali uzalud.

“Ljudi iz vlasti su neformalno govorili da ovaj problem treba da se reši, ali to se nije dogodilo. Tražiću i od predsednika Srbije, Vlade, narodnih poslanika da se ovo reši, a ako se to ne dogodi, biće to ozbiljan skandal”, kazao je Stanković.

U ovom požaru izgorele su montažne barake u vlasništvu preduzeća u stečaju “Građevinar”, a koje je koristilo deset porodica bivših radnika tog preduzeća.

Oni su, kazali su, barake dobili od “Građevinara” kao privremeni smeštaj, dok ne dobiju stanove u vlasništvo, što im je obećano ali se nije dogodilo.

Gradonačelnica Sotirovski je odmah nakon požara kazala da nijedna od ovih porodica neće ostati na ulici, a njena zamenica Dušica Davidović da će im Grad “obezbediti trajni smeštaj”.

Nešto kasnije, međutim, Grad je postradalim porodicama ponudio samo privremeni smeštaj na dve godine u gradskim socijalnim stanovima, uz plaćanje mesečne zakupnine od 8000 dinara.

Gradski zvanični su tada kazali da predlog porodica da dobiju eventualne zaostale stanove “Građevinara”, za koji su nekada radili, nije realan.

Oni su ih obavestili da “ne postoji mogućnost” ni da se im se obezbede stanovi preko investitora koji bi bili zainteresovani za gradnju novih objekata na lokaciji na kojoj je zgarište.

Kada je jedna od stanarki spaljenih baraka, koja je prva dobila gradski socijalni stan na korišćenje, i to zbog svoje teške bolesti, javno ukazala da je on potpuno neuslovan, Sotirovski je saopštila da Grad odustaje od predloga da se porodicama ponudi privremeni smeštaj, već da će svaka od njih dobiti po 250.000 dinara.

“Ovo nije pijaca da se premišljaju i prepucavaju. Da se ne bismo igrali miša i mačke, odlučili smo da im damo novac… Pa, izvolite, veliki je Niš, birajte privatne stanove, plaćajte 100, 200, 300 evra, koliko god. I birajte koji vam konfor odgovara. Ako već birate, evo, 250.000 dinara, pa birajte. Živite i u Hajatu, ja nemam ništa protiv”, rekla je Sotirovski u maju prošle godine.

Porodice koje su izgubile domove u požaru kažu da “posle gradonačelnicine ljutnje” nijednoj drugoj porodici nije ponuđen konkretni socijalni stan.

Prema dostupnim informacijama, požar u Ulici Aleksandra Medvedeva izazvao je dimnjak koji se zapalio u jednom od stanova, a vatra se izuzetno brzo proširila jer su montažne barake bile izgrađene od drveta, a u njima je bilo dosta zapaljivog materijala, kao što je ogrevno drvo ili karton.

Stanari baraka su kazali da su pobegli u papučama i jedva stigli da ponesu sa sobom osnovne stvari, a da im je izgorelo sve što su imali, uključujući i ličnu dokumentaciju.

Policija kontroliše zgariše i novinare

Dolazak medijskih ekipa kontrolisala su dva policajca, koja su stajala na ulazu u deo gde su postavljeni šatori.

Oni su novinare pitali ko su i iz koje redakcije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari